В началото на месец април приключи монтирането на “балкона на

...
В началото на месец април приключи монтирането на “балкона на
Коментари Харесай

Натоварена седмица за МКС: Драгън ще се завърне, Союз ще излети

В началото на месец април завърши монтирането на “балкона ” на Международната галактическа станция, наименуван “Бартоломео ”. Благодарение на него държавни институции и частни компании ще имат улеснен и на ниска цена достъп до галактическото пространство. Ще могат да се организират разнородни действия, свързани с наблюдението на Земята, изпитването на нови технологии в региона на роботиката, провеждането на опити в областта на материалознанието или астрофизиката. 

Сега, откакто задачата по доставката на “Бартоломео ” e завършила, време е за американският транспортен съд “Драгън ” да се завърне – и подсещам на читателите, че това е единствният товарен галактически транспортен съд в целия свят, който има дарба да връща огромни товари от орбита на Земята. Всички останали товарни кораби – другият американски транспортен съд “Сигнус ”, съветският “Прогрес ” и японският “Кунотори ” са еднопосочни – след приключването на техните задачи, те биват изведени от орбита и изгарят в атмосферата.

Първоначално завръщането на “Драгън ” бе планувано за през днешния ден, 6-ти април. За страдание неприятно време отсрочи събитието и в този момент разкачването на кораба от станцията е планувано за 7-ми април в 15:45 ч. българско време. В към 22:40 ч. същия ден корабът ще би трябвало да извърши меко приводняване в Тихия океан. С приключването на задачата ще се завърне последният транспортен съд от серията “Драгън 1 ”. Оттук насетне ще лети единствено “Драгън 2 ” – в товарен вид “Карго Драгън ” или в пилотиран “Крю Драгън ”. 

Предстои завръщането на няколко значими научни опита. Сред тях е перспективната установка “БиоНутриентс ”, която може да основава синтетична храна за потребността на астронавтите по време на дълготрайни експедиции. Системата би могла да обезпечи храна и тук, на Земята, на отдалечени места, където доставките на хранителни запаси идват мъчно.

Ще се завърне и установката за основаването на изкуствени органи и тъкани. Счита се, че това е едно от най-перспективните приложения на галактическата биология – земното притегляне съществено пречи на вярната пространствена ориентировка на клетките при тяхното разделяне, ето за какво “принтирането ” на органи се прави в безтегловност. Ако технологията се развие, тя може да докара до сериозен пробив в медицината.

Предстои прибирането и на опита “Биофилм ”. Биофилмите съставляват цялост от един или няколко вида микроорганизми, в това число бактерии, гъби и протисти, които могат да порастват на мокри повърхности. Изследователите учат биофилмите, тъй като по този начин могат да се основат нови способи за предпазването на галактическите кораби от евентуални патогени, а също и да се предпазят повърхностите на планетите, когато бъдат посетени от пилотирани задачи.

Днес, на 6-ти април, ракетата-носител “Союз-2.1а ” с галактическия транспортен съд “Союз МС-16 ” бе изведена на стартовата площадка №31 на космодрума Байконур. Изстрелването е планувано за 9-ти април в 11:05 ч. българско време, като в космоса ще би трябвало да се насочат космонавтите Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и астронавтът на НАСА Крис Кесиди.

Крис Кесиди е умел американски астронавт, летял в орбита със совалката “Индевър ” през 2009-та година и по-късно на борда на кораба “Союз ТМА-08М ” през 2013-та. Кесиди е 500-тият човек, който достига космоса. Семеен е с три деца.

Анатолий Иванишин е също деец. Излита за пръв път в космоса през 2011-та на борда на кораба “Союз ТМА-22 ”, както и през 2016-та с кораба “Союз МС-01 ”. Предстоящата задача е трета за него. Семеен с един наследник.

Новакът в идния полет, без нито една задача зад тила си, е Иван Вагнер. За разлика от Кесиди и Иванишин, които са надлежно на 50 и 51 години, Вагнер е доста по-млад – на 34 години. Той е най-младият представител на съветския отряд космонавти. 

Важен факт за наближаващия полет е, че това ще е първата пилотирана задача, която ще бъде изстреляна чрез ракета “Союз 2 ”. Напомням на читателите, че предходната година Русия пенсионира остарялата си пилотирана ракета “Союз-ФГ ”, а през август изстреля безпилотен транспортен съд “Союз-МС ”, на който единствен пасажер бе човекоподобният робот Фьодор.

През 2020-та полетите на съветските “Союз ”-и понижават на половина. Доскоро руснаците изстрелваха до четири пилотирани задачи годишно. Но през актуалната година, с отдръпването на американските астронавти от услугите на съветските кораби, са планувани единствено два полета. Вторият ще е през октомври. Междувременно в интервала май-юни чакаме първия старт на американския транспортен съд “Крю Драгън ” с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. За всеки случай, като спомагателна презастраховка ако настъпят неочаквани отлагания, НАСА са закупили по едно астронавтско място за полета през есента, както и за този напролет на 2021-ва. 

За повече информация: НАСА, Роскосмос

Подкрепете положителните вести! Можете да подпомогнете Светослав Александров и КОСМОС БГ в Patreon, или да извършите подаяние чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР