В началото на март една новина за изкуство, свързано с

...
В началото на март една новина за изкуство, свързано с
Коментари Харесай

NFT - новата златна треска

В началото на март една вест за изкуство, обвързвано с NFT, притегли вниманието на неспециалистите - основно тъй като включваше ритуално изгаряне на произведение на Банкси. То възкръсна от пепелта като цифров файл - освободено от оковите на материята и възкресено за безконечен живот без обезценка. Подпалвачите, които преди този момент заплатиха 95 000 долара за работата на Банкси, съумяха да вкарат в акцията си като своя и неговата (само)ирония, избирайки творба със заглавие „ Не мога да допускам, че вие, идиоти, в действителност купувате този отпадък “.

Но това събитие беше като пукотевица с воден пистолет в съпоставяне с топовния залп, който разтърси артпазара седмица по-късно.  На 16 март съществуващото единствено в цифров тип произведение на изкуството „ Всекидневия: Първите 5000 дни “ - NFT, jpeg, байта, приключено месец по-рано, бе продадено на търг на „ Кристис “ за $. Това прави творбата на Майк Уинкелман, подписващ се като Бийпъл,

 

третата най-скъпо продадена творба на жив художник.

 

„ Всекидневия: Първите 5000 дни “ съставлява колаж от 5000 изображения, рисувани по едно на ден в продължение на над 13 години, с повтарящи се тематики и цветови схеми и събрани в естетическо цяло. При увеличение на мащаба се разкриват нереални, фантастични, сюрреалистични и апокалиптични, гротескни или неуместни, надълбоко лични или пък представителни за настоящите събития картини. Темите включват вътрешни противоречия като обсебеността на обществото от технологиите - и страха му от тях; желанието и недоволството от богатството; както и скорошната политическа турбуленция на Америка. 70-те милиона $, заплатени за цифрово произведение на изкуството с използване на невзаимозаменяеми токени  - или в резюме NFT, предизвикаха глобален интерес към тази относително нова технология. 

Как стартира всичко?

Първите споменавания на NFT (съкращение от Non-Fungible Tokens) датират от 2017 година Тогава планът Larva Labs започва опит, наречен CryptoPunks. Това беше сбирка от 10 000 цифрови аватара - графични изображения с размери 24 на 24 пиксела на разнообразни лица, всяко от които неповторимо. Няма две идентични измежду хилядите физиономии, въпреки множеството да бяха момичета и момчета с пънкарски тип. Но има и няколко по-редки „ модела “: маймуни, зомбита и даже странни извънземни. 

Всеки има своя лична страница, която демонстрира неговите атрибути, чия благосъстоятелност е, за какъв брой се продава и в какви покупко-продажби е взел участие до момента. Но най-важното е, че всяко изображение бе „ обвързано “ с част от компютърен код в блокчейн платформата Ethereum. По този метод то придобива уникален (и неосъществим за променяне) маркер, който съхранява несъмнено информацията за притежателя на изображението.

В началото всеки, който разполага с портфейл Ethereum (купува се елементарно и не коства много), можеше да придобие един от 10-те хиляди криптопънка гратис и да бъде вписан в NFT файла към него като притежател. Когато всички аватари към този момент имаха притежатели, се появи второстепенен пазар на изображенията: хората започнаха да търгуват с тях и да ги препродават. А цените - да порастват: през март 2021-ва цената на най-скъпо продадения аватар надвиши 7 млн. $. 

„ Този план се оказа на кръстопътя сред виртуалната действителност, цифровизацията и уникалността на същинското изкуство “, коментира един от основателите на CryptoPunks Мат Хол. Той има вяра, че хората могат да се интересуват от колекционирането освен на действителни, само че и на виртуални творби на изкуството. През 2017 година, когато CryptoPunks започва, към този момент бе ясно, че има най-малко една немалка общественост от такива хора: геймърите събираха виртуални артефакти от разнообразни игри и ги препродаваха в eBay. 

През четирите години от началото на плана са направени 6800 трансакции за покупка и продажба на тези аватари, като общият им обем - при настоящия курс на криптовалутата Ethereum - се равнява на приблизително 260 милиона $.

Какво съставляват невзаимозаменяемите токени

Технологията блокчейн се основава на правилото на основаване на верига от блокове с информация.  Системата се смята за доста надеждна, защото записът във всеки идващ блок съдържа хеш-сума, т.е. обработените данни от предходния блок - по тази причина цялата система е показана като верига. Опитът за подправяне на запис в един от блоковете автоматизирано унищожава цялата верига. 

Блокчейн платформата Ethereum е създадена от родения в Русия Виталик Бутерин и стана особено известна заради опцията да се основават така наречен интелигентни контракти на нейна основа: те ви разрешават да напишете изискванията на съглашение и механизъм за прецизното му осъществяване в блокчейна. И макар че интелигентните контракти още не са необятно публикувани в действителния свят, те към този момент се употребяват за оформяне например на покупко-продажби с недвижими парцели.

Можете да обезпечите собствеността върху актив по образован контракт благодарение на жетон/токен: това е един тип аналог на ценните книжа в цифровия свят. Инвеститорите, които влагат криптовалута в компания, получават в подмяна избран брой токени, който подхожда на техния дял от собствеността.

Повечето токени са взаимозаменяеми - тъкмо както една банкнота от 5 лв. е равна на всеки други 5 лева, а също и на пет монети по 1 лев. Има и полузаменяеми токени - те са сходни между тях, само че въпреки всичко имат някои индивидуални свойства. Те могат да вземем за пример да дават на притежателите си правото да получат билет за кинопрожекция: цената за тях ще бъде идентична, само че местата, избрани за притежателите им в кината, ще бъдат разнообразни.

Невзаимозаменяемите токени (NFT) на собствен ред са изцяло неповторими - и вършат допустимо притежаването на обект, който съществува в едно-единствено копие: музикални творби, цифрови предмети на изкуството, обекти от компютърни игри (оръжия, герои) и всевъзможни други неповторими виртуални неща. Тъкмо тази технология е повода на пазара на криптовалута, блокчейн и цифрово изкуство да става нещо, в което на доста хора не им е елементарно да се ориентират. Но главното е просто разбираемо: NTF позволява на човек да си подсигурява собствеността върху който и да е обект на цифрово изкуство, да го продава и да печели от него. 

Кой продава и купува?

С помощта на NFT музиканти към този момент продават нови албуми, художници - дигитални картини, американската актриса Кейти Касиди предлага на търг свои еротични фотоси, потребителите на Twitter продават туитове със занимателни (и незабавни) известия, геймърите пласират виртуални котки и скинове за игри.

Основателят на Туитър Джак Дорси да вземем за пример продаде първия си туит, който гласи " Само си акордирам туитър ". Макар че съобщението очевидно няма никаква художествена стойност, Дорси получи за него съвсем 2.9 млн. $. 

Според плана Nonfungible обемът на пазара на NFT през 2020 година е възлизал на 250 милиона $, или три пъти повече от този през 2019-а. Но още при започване на 2021-ва около NFT стана в действителност шумно: на този стадий се причислиха и експертите от обичайния пазар на изкуството като „ Кристис “. 

Заедно с внезапното повишение на интереса се появиха и съмненията дали това не е следващият умозрителен балон, който всеки миг може да се пръсне. Доколкото NFT могат да бъдат основани на практика за всеки дигитален артикул, а цифровите детайли елементарно се копират, съществува възможност за злоупотреби. В един напълно свеж образец цифровият художник Weird Undead открил свои творби, показани като авторски, в непознати туитове. Художникът съумял да спре продажбата им в уебсайт за търговия с NFT само тъй като инцидентно ги е видял в Туитър. Въпреки че е евентуално за художник или основател на медия да осъди нарушителите според съществуващите закони за комерсиалните марки и авторските права, естеството на блокчейна може да затрудни установяването на това кой в началото е нарушил правата, когато е създаван NFT файла.

Подобни обстановки обаче могат да зародят и при продажба на обичайни картини. И в най-престижните аукционни къщи може да попадне експонат, който е бил обект на закононарушение. 

 

Отговори от български криптохудожник

Художникът Петко Дурмана, пионер в потреблението на добавена действителност у нас, в края на март сподели NFT в изложбата си „ Инфрачервени картини “ в изложба „ Контраст “. Той отговори на няколко въпроса на " Сега ". 

- Защо някои дават луди пари за NFT? 

- NFT се трансформира в нервност заради опцията с него да се продава, препродава и колекционира цифрово изкуство -  нещо невероятно преди този момент, тъй като всеки можеше да копира и популяризира файловете. Ситуацията в момента може да се дефинира като златна тресчица, тъй като всеки създател може да се разсъни богат от продажбата и най-много препродажбата на негови NFT, а напълно инцидентни купувачи могат да си купят NFT за 1 $ и още същия ден то да коства 50 000.

- Всеки ли може да направи NFT? 

- Реално всеки може да сътвори NFT на платформата OpenSea, като за това е нужен адрес в Етериум. За него може да се употребява криптопортфейл посредством услугата MetaMask, която даже не изисква лични данни.

- Необходимо ли е да си художник/музикант? 

- Не, тъй като NFT се употребяват в разпространяването освен на цифрово изкуство, само че и на игри като CryptoKitties, колекциониране на картички на NBA и даже в разпространяването на порнография.

- Как се прави NFT?

- Има доста платформи за издание (дропване) на NFT, като MakersPlace да вземем за пример, която в партньорство с „ Кристис “ продаде на търг най-скъпото NFT произведение към този момент, колажа " Всекидневния ". Някои платформи са отворени за всевъзможни създатели, а други са затворени за стеснен кръг от актьори, сходно на частните галерии.

- Колко коства основаването на NFT?

- Самото основаване на токен, който да верифицира цифрово наличие, е гратис, само че за всичко, обвързвано с него, се заплаща комисиона за ръководство на интелигентните договори, което може да коства десетки долари.

- Какви са преимуществата и минусите спрямо обичайните картини?

- NFT е революционен модел за разпространяване на цифрово изкуство, който евентуално до няколко години ще промени изцяло пазара и даже визиите ни за изкуство. Например графичен дизайнер като Beeple, който основава някакви изображения за забавление в свободното си време, може да стане третият най-скъпо продаван жив художник, а всеки случайно закупил негови NFT по 1 $ в MakersPlace може да стане колекционер с творби за стотици хиляди и даже милиони долари, за които даже не му е належащо физическо пространство за предпазване, каквото е нужно за картините. От друга страна, с цел да се показа едно NFT на стената в жилище или в изложба, е нужен екран или проектор. В случая с " Всекидневия "  може да се закупи копие с обект, включващ цифрова фоторамка, на която излиза ежедневно новото му произведение.

- От какво зависи цената?

- От търсенето!

- Каква разлика има за зрителя между NFT и елементарен JPEG?

- NFT е токен, който може да се свърже към всевъзможен файл, освен JPEG, в това число и код за осъществяване, което значи неограничена независимост за създателите да основават цифрово изкуство.

- Известни ли са ти други български актьори, които вършат NFT? 

- Със сигурност има такива, само че евентуално те са отвън познатия ни кръг на т. нар. съвременно изкуство. С безспорна сигурност първото NFT произведение, представяно в изложба в България, е Magenta Tide от моята галерия „ Инфрачервени картини “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР