В началото на годината Никола Спасов стана поредният български треньор,

...
В началото на годината Никола Спасов стана поредният български треньор,
Коментари Харесай

Адмирал Спасов търгва на поход в Казахстан

В началото на годината Никола Спасов стана следващият български треньор, който ще води отбор от елита на Казахстан. Бившият ментор на Черно море пое новака в шампионата Къйзъл Жар и ще има за цел да построи боеспособен тим, който да остане в първото равнище на локалния футбол. Родният експерт застана пред камерата на Sportal.bg и Sportal TV в хотела в турския курорт Белек, където тимът е отседнал за предсезонната си подготовка преди новия шампионат.

Спасов описа за актуалното предизвикателство, пред което се изправя, за досегашния си отбор Царско село, както и показа мнението си за родната Първа лига. Също по този начин наставникът се върна в спомените си за триумфите и разочарованията в досегашната си треньорска кариера - най-много триумфа за Купата на България над Левски, който му донесе прозвището " Адмирал ", а също по този начин и описа малко и за дните си като футболист в Португалия.



" За мен това е едно предизвикателство. Това е част от моето развиване и чакам хубави неща. Идвам с готовност и се надявам да напредна в треньорската специалност. Работата на останалите български експерти тук повлия за моето идване и нямах никакви съмнения дали да приема предлагането. Честно казано и финансовите условия не бяха от огромно значение за мен ", стартира Спасов.

В момента в клуба се построява напълно нов състав. Има огромно текучество на футболисти, които ще би трябвало да завоюват доверието на Спасов и щаба му след експериментален интервал. Сред тях е и някогашният футболист на Литекс и ЦСКА Михаил Венков. Опитният защитник към този момент взе участие в една контрола на отбора и старши треньорът разкри, че е много удовлетворен от представянето му.

" Отборът не е бил в елита на Казахстан от 10 годинни. На процедура построяваме един безусловно нов тим. Аз заварих десетина казахстански футболисти, от които половината са млади момчета без никакъв опит. Много играчи взимаме на проби - най-много чужденци. В момента тестваме 13. Ще би трябвало да събираме и казхстански футболисти, несъмнено ".

" В момента Мишо Венков е при нас, показва се чудесно. Надявам се, че той ще остане. Имахме предпочитание да вземем и две момчета от Пирин, само че няма да се осъществят нещата и казусът е пропуснат. Вероятно ще притеглим и още един българин, само че преди да стане факт, не желая да разгласявам нищо ", изясни Спасов.



Бюджетът на Къйзъл Жар не се разграничава доста от тези на болшинството тимове в България и финансово клубът не може да се мери с огромните в лигата.

" Има тимове, който харчат съществени пари за техните сформира, само че нашият случай не е подобен. Мога да ви кажа, че бюджетът ни не се разграничава прекомерно от тези на тимовете в средата на таблицата в Първа лига. Аз съм работил в сходни параметри и в отборите ми в България, тъй че за мен това не е нещо ново. Трудно е да се привлекат класни футболисти на такива цени, само че това е действителността ".

Преди да поеме новака в някогашната руска република, Спасов бе отпред на Царско село в родната Втора лига. Специалистът е на мнение, че оставя зад тила си добра работа в клуба от София и е удовлетворен от престоя си там.

 Царско село - Локомотив (София) @@@

" За времето, в което работих в Царско село съм извънредно удовлетворен. Изградихме нелош тим и мисля, че има благоприятни условия да стигне Първа лига. Надявам се играчите да осъществят фантазията на притежателя Стойне Манолов и да влязат в елита. Основната там е сложена.

Преди няколко дни Спасов изгледа контролата на Лудогорец с Шахтьор (Донецк), приключила 2:2 и изрази възхищението си от играта на " орлите ". Според българския треньор разградчани имат огромни шансове да остранят Милан в Лига Европа. Що се отнася до Първа лига там конкуренцията за купата през този сезон се е нараснала.

" Много високо равнище и добър футбол. Мисля, че имат шансове и на Милан ще им е доста мъчно да преодолеят Лудогорец. В Първа лига конкуренцията се усили, най-много поради ЦСКА, които подвигнаха доста равнището. Левски също ще бъде фактор в шампионата, само че към момента не може да настигне Лудогорец и ЦСКА. " Сините " имат сериозен треньор, макар че търпи много рецензии в медиите ".

Бившият ментор на Черно море си спомни с усмивка триумфа за Купата на България през 2015 година. Тогава " моряците " надиграха трагично Левски след продължения. Двубоят, за който най-вече съжалява пък е изпуснатата победа над Щутгарт през 2008 година, когато варненци бяха на косъм да отстранят германците и да влязат в групите на Купата на УЕФА.

 Черно море е притежател на Купата на България @@@

" Финалът за Купата бе несравним мач за историята. Не по-малък триумф е и успеха за Суперкупата с Лудгорец, само че дуелът с Левски беше неповторим. Винаги, когато се сещам за този мач се разплаквам. Емоцията беше неповторима. Срещата пък се разви доста трагично и победихме с човек по-малко. Пълен стадион против прославен съперник. Страхотно чувство. След това отпразнувахме Купата уместно ".

" Когато се връщам към мача с Щутгарт разбирам какъв брой съм бил некомпетентен тогава. Наистина бяхме доста близо, само че в последна сметка може би не сме заслужавали задоволително, с цел да вземем един съвсем извоюван мач. Германците тогава бяха тим с доста съществени имена - Марио Гомес, Какау, Сами Кедира, Йенс Леман. Надявам се, че ще имам други такива шансове, от които ще се възползвам повече ", спомни си Спасов.

За дните си като футболист в Португалия Никола показа, че първоначално му е било мъчно, само че откакто е натрупал опит по терените на Иберийския полуостров, е съумял да направи добра кариера в локалното състезание.

" Идвах от един доста друг строй. Друго беше мисленето ни, по напълно друг метод се работеше в България и отидох в една страна с различен нрав. Адаптацията ми не беше лесна. Имах слаби моменти в първата година. Като разбрах защо става дума към този момент бях над 30 години и тогава си направих мощните години. Там равнището постоянно е било високо ", приключи Спасов.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР