В началото на година Световният икономически форум събира всички забележителни

...
В началото на година Световният икономически форум събира всички забележителни
Коментари Харесай

Кои са 20-те технологии, които ще променят света?

В началото на година Световният стопански конгрес събира всички забележителни мозъци и бизнес водачи, които се пробват да предначертаят икономическия дневен ред за идващата година. Тази година те дефинираха 20 технологии, които ще трансформират напълно нашия свят и ще преобразят нашия живот. Това сподели футурологът доцент доктор Мариана Тодорова в предаването " Сценарий от бъдещето “ на Радио " Фокус “ с водещ Ива Дойчинова.

Една от тези технологии е генералният изкуствен интелект.

Доц. Тодорова показа, че през миналата седмица е взела присъединяване в първата по рода си Конференция за общоприет изкуствен интелект, извършена в Панама. Тя е проведена от Бен Гьотцел – едно от огромните имена в софтуерния бранш. " Участниците в конференцията към този момент са отправили поглед към генералния изкуствен интелект и търсят понятия и концепции по какъв начин да го осмислят и да го опишат, тъй като той е нещо прекомерно комплицирано. Абсолютен консенсус има за това, че той ще стане факт през идващите 5 до 30 години “, изясни футурологът.

Общността към Силициевата котловина и разработчиците на общоприет изкуствен интелект от ден на ден имат вяра, че основен детайл е за постигането му е съзнанието, означи доцент Тодорова.

Според участниците на форума в Давос основна ще бъде и технологията CRISPR-Cas, която разрешава редактиране на гени на доембрионално ниво или при към този момент зрели човеци. Тя е употребена при инвитро процедури или за премахване на генетични болести при възрастни.

" Те имат вяра, че CRISPR-Cas ще включва все по-голям обсег от разрешителни режими за това против кои заболявания може да се употребява. Тази технология се позволи за левкемия, за така наречен пеперудени деца. Проблемът е морално-етичен, защото в случай че тя бъде необятно позволена, това значи опция родителите да дефинират пол, цвят на очи, черти. Това е вторият път, по който можем да създадем нов вид човешка раса “, разяснява доцент Тодорова.

Третата основна за бъдещето технология е тази на квантовите компютри. Очакванията са точно от там да пристигна пробивът във връзка с генералния изкуствен интелект, уточни доцент Тодорова.

" Ако в този момент компютрите работят с цифри – 0 и 1, квантовите кюбити са тези детайли, които също имат суперпозиции, сходно на съзнанието, т.е. една информация може да участва на няколко места по едно и също време. Суперпозицията или двоичността може да взема решение сложни проблеми, тъй като когато в квантовия компютър се входира информация, която е многопластова, и тя участва в разнообразни тематики – да речем демография, стопански набор, медицински проблеми, когато тя е като тънка алена линия и основава тази асоциативност и връзка сред тематиките, това доста прилича работата на нашия мозък и нашето схващане. И Гугъл, и IBM работят и имат някакви пробиви, само че не могат да подсигурят резистентност и мащабност на тези кюбити “, изясни футурологът.

Технологията на Neuralink може да помогне за разрешаване на редица здравословни проблеми, само че може също по този начин нейните подръжници считат, че може да ускорим мисловния си развой. " Въпросът е дали ние ще се повлияем от машините и ще се превърнем в киборги, или в противен случай – ще им придадем наши характерности и ще намерим ключа към основаване на схващане, страсти, емпатия, не просто да имитират, а да изпитват “, разяснява доцент Тодорова.

Сателитният интернет също е една от технологиите, които се чака, че ще трансформират бъдещето ни. Starlink е компанията на Мъск, която е водач в създаване и проучване на сателитните интернет връзки. " Сателитният интернет дава опция цялата планета да има свободен WiFi. Ако страни като Иран и Северна Корея имат достъп до свободен интернет, който не може да се спре и да се цензурира, тогава доста евентуално е част от властническите режими да бъдат суспендирани “, изясни доцент Тодорова.

Сателитният интернет дава опция да бъде основан и междупланетарен интернет. " Когато решим да колонизираме Луната или Марс, информацията и механизмите, по които ще се движат машините, биха могли да се случват посредством интернет на нещата “, добави футурологът.

Участниците на форума в Давос показват и концепцията за основаване на изкуствени утроби за индустриално производство на хора. Тя се създава съществено в Китай. " Те гледат на това като на промишлен механизъм и средство да се оправят с демографската си рецесия. Те виждат този развой като доста всеобщ и като решителен проблеми, което съществено трансформира човешката същина. В Европа бихме подходили по този начин при хора с репродуктивни и здравословни проблеми или при еднополовите двойки, които желаят да имат деца “, разяснява футурологът. Но въпреки всичко сходна технология наподобява плашеща и прекомерно нечовечна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР