В началото на декември ще стане ясно кои жилищни сгради

...
В началото на декември ще стане ясно кои жилищни сгради
Коментари Харесай

Обявяват кои са одобрените блоковете в Пловдив за безплатно саниране, бюджетът е 80 млн. лева

В началото на декември ще стане ясно кои жилищни здания ще получат 100 % финансиране за саниране по Плана за възобновяване и резистентност, съобщи министърът на районното развиване Андрей Цеков. От министерството следва да направя класиране на утвърдените планове, като  с приоритет ще бъдат по-големите жилищни здания.
Прочетете още
" Бяха подадени планове за 3,9 милиарда. При запас 1,129 милиарда лв.. В момента се прави оценка на плановете, които са оповестени за неприемливи, с цел да сме сигурни, че няма план, който дава отговор на критериите, само че не е позволен. Ресурсът е 4 пъти по-малък от потребностите и считам, че е реализиран добър баланс. Резултатите ще бъдат оповестени при започване на декември, с цел да можем да получим отчетите на външните оценители. Това, което се планува, е договорите да ги сключваме декември-януари " ”, сподели Цеков.

Община Пловдив е подала 70 многофамилни жилищни здания към Министерството на районното развиване и благоустройство за енергийно възобновяване.  Рекордьор е регион „ Южен ”, които са подали 19 здания, а след него се подрежда „ Източен ” с 18, въпреки да е два пъти по-малък.

В „ Тракия ”, „ Западен ” и „ Централен ” блоковете са по 10, а минимум са в регион „ Северен ”, където постройките са едвам три.

Средствата,  които са отделени за Пловдив обаче са незадоволителни. Вероятно от подадените 70 блока, в най-хубавият случай 100% безплатно финансиране ще получат половината  здания.

Бюджетът за Община Пловдив през програмата е за 80 млн. лв., а количествено-стойностните сметки единствено в регион „ Южен ” са за 37 млн. лв..

В Плана за възобновяване е очакван втори стадий на програмата, която е обаче до 80% безплатно финансиране, а останалите 20% би трябвало да се обезпечат от притежателите.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР