В началото на декември Александър Тасев, който оглавява икономическия институт

...
В началото на декември Александър Тасев, който оглавява икономическия институт
Коментари Харесай

Доктор по комуникации и член на "Зелените" пита кога БАН ще публикува доклада за "Белене"

В началото на декември Александър Тасев, който оглавява икономическия институт на Българска академия на науките и координираше написването на разбора за бъдещето на АЕЦ " Белене " изиска позволение от поръчителя текстът да бъде оповестен.

Българският енергиен холдинг поръча отчета напролет и заплати за него неоповестена все още сума. И до този миг обаче отчетът не е оповестен на страницата на Българска академия на науките, каквото бе отправеното искане и за което от холдинга се съгласиха.-

По този мотив Петър Кърджилов, лекар от Софийския университет, който също така е и експерт по връзки и член на партията " Зелените " насочи обществено запитване до разнообразни ръководители в Българска академия на науките за какво текстът още не е оповестен.

Кърджилов предлага и учените да върнат платените им за разбора 2 млн. лева Упреква ги, че нарушават етиката на учени откакто работят в съглашателство с ръководещите.

Ето и цялостния текст на писмото:

Отворено писмо по отношение на
Изработването на " Национална тактика в региона на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката) " на Българска академия на науките с отчет за икономическата успеваемост на плана АЕЦ " Белене "
Госпожи и господа учени от екипа на Българска академия на науките,

Днес 14 декември 2017 година е десетият ден от датата 5 декември, когато Българският енергиен холдинг ви позволи да публикувате цялостния текст на отчета, който сте написали за икономическата жизненост на плана АЕЦ " Белене ". След приключването в интернет на " междинния " отчет на 4 декември проф. Александър Тасев разгласи обществено, че желае цялостния отчет да бъде оповестен, с цел да получат достъп до него българските жители. Въпреки това, 10 дни към този момент вие не публикувате този отчет. Това удостоверява подозренията на специалисти и жители, че под напън от държавното управление вие сте създали несполучлив опит да визиите плана АЕЦ " Белене " като стопански жизнерадостен.

Като академик аз проучвам обществената връзка по отношение на високо рискови за обществото планове и бях първият, който разгласи обществено в медиите, че вие най-вероятно действате в съглашателство с ръководещите да подкрепите с отчета си тезата им, че АЕЦ " Белене " е нужна за България. Повече от 10 години работя дружно с сътрудниците си от Политическа партия " Зелените " и неправителствени организации за бистрота в нуклеарната енергетика, предварителна защита и подготовка за рисковете от нуклеарна повреда и преход към възобновими енергийни източници в националната електроенергетика.

В качеството си на академик, откривател в тези области и виновен жител ви декларирам следното:Предвид тези три аргумента, голямата социална значителност на тематиката АЕЦ " Блене " и потребността от спасяването на достолепието на българските учени пред българските жители и Европа и света, ви приканвам неотложно да публикувате цялостния отчет за АЕЦ " Белене ".

Призовавам ви също да върнете сумата от два милиона лв., която сте получили от страната (БЕХ), т.е. от всички нас българските данъкоплатци, за правенето на този отчет. За обществото е ясно, че тази сума е преднамерено раздута до безсрамие, с цел да подкрепите в отчета ви най-голямата кражба, планувана в миналото в историята на България.

Вие не заслужавате тези пари заради аргументите, които изброих нагоре. Върнете ги на тези, които ви ги дават, с цел да скриете истината и да излъжете жителите, и запазете своето достолепие, както и репутацията на Българската академия на науките!

Моля акад. Юлиян Ревалски, проф. Александър Тасев да ми отговорите документално на следните два въпроса:Очаквам вашите отговори по имейл на адрес: [email protected]

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (182)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР