В началото на декември 2020 г. излизащото от втората вълна

...
В началото на декември 2020 г. излизащото от втората вълна
Коментари Харесай

Защо в Англия умират от COVID 9,3 пъти по-малко, отколкото в България? |

В началото на декември 2020 година излизащото от втората вълна на ковид Обединено кралство е атакувано от разновидност, наименуван по-късно " английски " или " алфа " вид. За 107 дни (до 21 април) от третата вълна потвърдено се заразяват към 2,7 милиона души и умират 61 658, или 2,29% от диагностицираните.

" Алфа " идва в България близо 60 дни по-късно и провокира втората вълна на ковид за нашата страна, която стихва чак в края на месец май. При дълготрайност от почти 126 дни (периодът е дефиниран от създателя, 25.01-31.05.) се заразяват 202 988 души, а умрелите са 8820, или 4,35%.

През тези зимно-пролетни талази в двете страни имунизираните са относително малко и по тази причина те надали са значителен фактор за понижаване на инфектираните и умрелите. Във Англия процентът на умрелите е съвсем два пъти по-нисък от българския. Това, при идентични други условия, демонстрира, че по-добрата здравна система, избавила повече разболели се жители, е тази на Острова.

В късната пролет и през лятото обстановката се трансформира. В средата на месец май Англия е изумена от индийския вид ( " Делта " ) на вируса и стартира четвърта за тази страна епидемиологична вълна. Анализът обаче демонстрира доста изменени индикатори спрямо предходния пик. От 16 май до 29 август, макар летните температури и продължителния ден във Англия, се заразяват 2,3 милиона и умират 4719, т.е. умрелите са 0,21%! В съпоставяне със зимните стойности броят на съдбовните случаи е намалял близо 11 пъти.

Едва ли английската здравна система се е подобрила толкоз за няколко месеца, по тази причина това феноменално намаляване на смъртността е неоспорим резултат от имунизацията , която на Острова към този момент е обхванала към 70% от популацията.

Как е в България?

При нас " Делта " разновидността на вируса идва през юли и условно за нова вълна може да се приказва от 1 август. Въпреки че е рано за систематизирания, индикаторите въобще не са положителни. За 29 дни в страната има 26 451 инфектирани, а умрелите са 516, т.е. 1,95% от инфектираните. В съпоставяне с Англия (0,21%) процентът с съдбовен край в България е 9,3 пъти по-висок.

Нещо повече, разликата сред двете страни за няколко месеца фрапантно се усилва, от 2 до 9,3 пъти. Това в действителност се дължи на резултата на имунизацията. Във Англия са обхванати 70,4% от популацията, а у нас единствено към 16%.

Ако се изхожда от английските индикатори, неуспехът на имунизационната акция към този момент коства на България към 400 човешки живота единствено за месец август !

Ако продължим да вършим прилика с Острова по отношение на предходната епидемиологична вълна с " Алфа " разновидността, неприятното родно опазване на здравето не е съумяло да избави през зимно-пролетния сезон повече от 4000 индивида . Това са приблизителни и дискусионни стойности, само че, за жалост, те демонстрират неуспеха на България. При това тук се проучват единствено резултатите за тази година, без да се визира смъртоносната вълна през есента на 2020 година

Изводите са явни. България би трябвало внезапно и незабавно да усили имунизацията и, на второ място, да усъвършенства лекуването на болните от COVID-19.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР