В началото на 2021 г. на газовия пазар на Югоизточна

...
В началото на 2021 г. на газовия пазар на Югоизточна
Коментари Харесай

Дойче веле вижда трудни времена за Газпром и Русия - заради България и Хърватия

В началото на 2021 година на газовия пазар на Югоизточна Европа се случиха три събития, които ще имат дълготрайни последствия за бизнеса на " Газпром " в района и като цяло на европейския пазар. Това написа в собствен разбор " Дойче веле ", представен от БГНЕС.
Руските медии отразиха просторно единствено едно от тях: на 1 януари тържествено разгласи началото на доставката на съветски газ в страната си по нов маршрут - през България по " Балкански поток ", който стана продължение на втората линия на газопровода " Турски поток ".
Няколко часа преди този момент, обаче, в последния ден на отиващата си 2020 година България стартира да получава природен газ от Азербайджан по приключения няколко седмици по-рано Трансадриатически газопровод (ТАР). За да подчертае значимостта на събитието, българският министър председател Бойко Борисов посети на 1 януари село Кулата на границата с Гърция, където се намира компресорната станция. Той съобщи: " ". По този метод той в действителност разгласи края на монопола на " Газпром " на българския пазар, счита " Дойче веле ".
Третото новогодишно събитие стана комерсиалната употреба на новия плаващ терминал по банкет на полутечен газ на остров Крък в Хърватия. Корабът-резагизификатор одобри танкер с американски полутечен природен газ и стартира да изпомпва синьо гориво в националната газопреносна система, обвързвана с европейската. Така че Хърватия, която до момента " Газпром " доставяше на процедура монополно, към този момент може освен да диверсифицира доставчиците си, само че и да влезе в ролята на експортьор на газ, да вземем за пример за Унгария и Украйна.
За да се оцени смисъла на тези три събития за " Газпром " и евентуалните последици за доставката на газ от Русия в Европа, ще би трябвало да погледнем статистиката за износа на съветската полудържавна компания.
 Газпром желае да излезе от Овергаз " Газпром " желае да излезе от " Овергаз "
" Газпром " се надява да продаде каузи си в взаимната компания " Овергаз ". Руснаците се пробват да създадат това към този момент пет години, само че сдел...
По данни за 2019 година, най-големи купувачи на съветски газ на Балканския полуостров са били Хърватия (2,82 млрд куб. м), Гърция (2,41 млрд куб. м) и България (2,39 млрд куб. м). Сърбия (2,13 млрд куб. м) се подрежда на четвърто място в района.
Проектната мощ на пуснатия в употреба хърватски терминал на полутечен газ е 2,6 милиарда куб. м годишно. По този метод Хърватия безусловно за една нощ се снабди с хипотетичната опция да се откаже напълно от услугите на " Газпром ". Тя надали ще го направи, само че размерите, купувани от Русия, евентуално ще намалеят доста. При всички случаи съветската компания ще се сблъска със сериозна конкуренция в Хърватия, което неизбежно ще окаже напън върху цената.
Конкуренцията няма да бъде само на хърватския пазар. Значителна или даже съществена част от продукцията, осъществена от терминала на остров Крък, евентуално ще бъде предопределена за експорт. Смята се, че главен покупател ще стане Унгария, макар че Украйна също се подрежда измежду евентуалните клиенти.
Унгария е значим пазар за " Газпром ". През 2019 година компанията е продала там 11,26 млрд куб. м газ. Именно за Унгария, а оттова и към Австрия, където се намира основния за съветския експорт газов хъб Баумгартен, би трябвало да се насочи забележителна част от газа, който Русия възнамерява да транспортира за Европа по втория лъч на " Турски поток " с потенциал 15,75 млрд куб. м.
България и Сърбия са прекомерно дребни пазари за толкоз огромен план, да не приказваме за Северна Македония (0,3 млрд куб. м през 2019 г.) и за Босна и Херцеговина (0,24 милиарда куб. м). За " Газпром " полагането на тръбите на " Балкански поток " от границата с Турция през българска територия и новогодишното включване на Сърбия към него е единствено промеждутъчен стадий по пътя към главната цел – тръбата да стигне до Унгария, което евентуално ще се случи едвам през 2022 година
 Борисов: Газопреносната ни мрежа е осъвременена с най-хубавите компресори (ВИДЕО) Борисов: Газопреносната ни мрежа е осъвременена с най-хубавите компресори (ВИДЕО)
" Газопреносната ни система е осъвременена и реверсивна, с най-хубавите компресори, тъй че можем във всички направления да транспортираме година..
Засега " Газпром " ще доставя унгарския пазар, както и преди, посредством пренос през Украйна. Само че към този момент съветският газ ще би трябвало да се конкурира на този пазар с доставките от Хърватия. По данни на портала Croatiaweek, мощностите на терминала за полутечен газ на остров Крък са непокътнати за идващите три години, 80% са заети до 2027 година и към 50% - до 2035 година Така че този съперник ще участва дълготрайно и очевидно ще бъде издирван, макар че регазификацията на полутечен газ нормално коства по-скъпо, в сравнение с този по тръбопровода.
Ако началото на комерсиалната употреба на този терминал за полутечен газ значи за " Газпром " загуба на монополното състояние в Хърватия и усилване на конкуренцията в Унгария, то вследствие на стартирането на Южния газов кулоар съветският снабдител се лиши от монополното си състояние в България и отсега нататък ще се сблъска с растеж на конкуренцията от страна на Гърция и Италия. А в този случай борбата няма да е с полутечен газ, който идва от Катар, Алжир или Съединени американски щати, а с по-изгодния газ по тръбопровода от Азербайджан.
Южният газов кулоар е система от два тръбопровода. Пуснатият в употреба още през 2019 година TANAP (ТАНАП) доставя синьо гориво от Азербайджан през Грузия през цялата територия на Турция до границата с Гърция. Там се съединява с тръбопровода ТАР (ТАП), който минава през територията на Гърция и Албания и оттова – по дъното на Адриатическо море стига до Италия.
Капацитетът на ТАР е 10 милиарда куб. м годишно, от които 8 милиарда куб. м са предопределени за главния клиент на азербайджански газ в Европейски Съюз Италия. А Италия е вторият по значимост след Германия пазар на " Газпром " в Европейски Съюз. През 2019 година компанията е доставила там 22,1 милиарда куб. м газ. На доктрина, след въвеждането в употреба на Трансадриатическия газопровод, търсенето на синьо гориво от Русия може да намалее с една трета.
Още по-сериозни загуби се чакат на Балканите
 Нов изблик на митингите - обсада на компресорна станция на Балкански поток (ВИДЕО) Нов изблик на митингите - обсада на компресорна станция на " Балкански поток " (ВИДЕО)
Председателят на гражданско съдружие " БОЕЦ " Георги Георгиев разгласи във включване онлайн посредством видеовръзка в профила на сдружението във...
Още през 2021 година по 1 млрд куб. м би трябвало да потекат по тръбопровода ТАР в Гърция и България. Ако се регистрира, че през 2019 година двете страни дружно са купили от " Газпром " почти по 2,4 млрд куб. м, това значи, че доставката на съветски газ за тези два пазара може да спадне с 40-45 %, а при ниско ползване поради топла зима или дълготрайно противоепидемично затваряне и на половина.
При всички случаи новогодишното изказване на българския министър председател Бойко Борисов за началото на " цялостна диверсификация " на газовите доставки и оповестената на 3 януари в границите на телефонен диалог с президента на Азербайджан Илхам Алиев покана да посети България, свидетелства за желанието на София да закупи оптимално вероятни размери азербайджански газ.
Възможно е по чисто механически аргументи през 2021 година България да не купи от Азербайджан 1 милиарда куб.м газ, защото до есента доставките от ТАР ще се реализират посредством краткотрайния пункт покрай Кулата поради незавършения интерконектор IGB. Този водопровод с дължина 182 км би трябвало да свърже гръцката и българската газопреносни системи и при планова мощ от 3 милиарда куб. м ще разреши София освен да купува в цялостен размер азербайджански газ от ТАР, само че и да изнася полутечен газ през настоящия гръцки терминал на полутечен газ (или през планирания).
На фона на такива фундаментални промени в пренареждането на силите на газовия пазар в Югоизточна Европа, включването на Сърбия към " Балкански поток " е единствено смяна на маршрута на съветския тръбопроводен газ в тази релативно неголяма страна. Преди горивото минаваше през Украйна и Унгария, а в този момент, година след формалното стартиране в употреба на " Турски поток ", ще минава по дъното на Черно море, по-късно през Турция и България.
Сърбия явно ще завоюва от променения маршрут и директните такси, защото по данни на организация " Интерфакс ", цената на съветския газ за нея е понижен с 240 $ до 155 $ за куб. м. Това покачва конкурентноспособността на съветския газ. В същото време " Газпром " към момента не е решил поставените от Кремъл стратегическа задача да приключи напълно преноса на газ през Украйна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР