В началото а март депутатите приеха зрелостниците да могат да

...
В началото а март депутатите приеха зрелостниците да могат да
Коментари Харесай

МОН предлага поправката за по-висока оценка на матурата да се плаща

В началото а март депутатите одобриха зрелостниците да могат да се явяват на корекция на матурите след 12-и клас, в случай че не са удовлетворени от оценките си. Това ще се отнася и за тези, които не са скъсани, само че желаят да покачат триумфа си, с цел да могат да аплайват в университет. За явяване повторно на матура за повишение на оценката ще би трябвало да се заплаща такса. В плана е записано, че размерът ѝ ще е според Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение. В нея към момента обаче няма размер на такса за този тип в допълнение явяване на матура, която евентуално следва да бъде добавена

С измененията в закона учениците ще могат да се явят на корекция единствено един път и не по-късно от една година от датата на полагане на първия изпит. Новата оценка няма да бъде вписана в дипломата за приблизително обучение, а единствено в уверение за положен държавен зрелостен изпит.

 Кандидатите да се явят на корекция на матура, приключили през образователната 2022/23 година, би трябвало да подадат заявление за явяване сред 24 и 26 април 2024 година. След това те ще получават и служебна записка за допускане до изпита. За учениците, които ще държат матура през тази година, ще има опция да поправят оценката си през август-септември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР