В Мост между култури“ ще участват още Нина Николина, Любо

...
В Мост между култури“ ще участват още Нина Николина, Любо
Коментари Харесай

Белгийски виртуоз идва в Пловдив

В „ Мост сред култури “ ще вземат участие още Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов, кавалджията Дамян Йорданов и хор „ Магическите гласове на България “

 

Една от най-нестандартните фигури на европейската музикална сцена идва в България през юни. Световноизвестният белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен ще направи два концерта в страната, като нито на нота няма да изневери на неповторимия си гений.

България е част от международното турне на Верстапен ‒ RECONNECTION – 2023/2024 г .,  в което пианистът пресича сцените на „ Кенеди Център “ във Вашингтон, „ Сидни Опера “ в Австралия, „ Пиано център за музика и изкуство “ в Нова Зеландия, „ Харпа “ в Исландия, а у нас виртуозът ще дойде незабавно след пърформанса си в  „ Карнеги Хол “ в Ню Йорк.

Концертите на Даниел Верстапен са безусловно неповторими, защото във всеки един той автентично пресъздава част от националната музика на съответната страна. Тази своя идея белгийският виртуоз сплотява в плана „ Мост сред култури “, като в България покана за присъединяване в него получават Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов, кавалджията Дамян Йорданов и хор „ Магическите гласове на България “.

Най-добрият метод да представиш страната си е посредством музиката ‒ споделя Даниел Верстапен, ‒ или както обичам да споделям: музиката е най-хубавият дипломат. „ Мост сред култури “ е връзката, която среща хора и генерации от разнообразни страни и оставя топла диря в сърцата им.

В магията на надълбоко прочувствената музика, основана от Даниел Верстапен,  българската аудитория ще се потопи на 18 юни на Античния спектакъл в Пловдив и на 20 юни в Габрово в Дома на културата „ Емануил Манолов “. Тогава ще се състои и премиерата на неповторимата колаборация сред белгийския пианист и българските актьори, в основата на която е българският фолклор.

 

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България по случай Белгийското председателство на Европейската комисия. Събитието в Пловдив реализира с общителната поддръжка на Община Пловдив.

 

Началото на концерта „ Мост сред култури “ на 18 юни на Античния спектакъл в Пловдив е 20.30 часа. Билетите са към този момент в продажба в цялата мрежа на Ивентим. Част от приходите от билети Даниел Верстапен ще подари на екоорганизации.

Интересни обстоятелства за Даниел Верстапен

33-годишният Даниел Верстапен е роден на 16 август и е астрален близнак с Мадона и Джеймс Камерън. Фамилията му очевидно е обречена на триумф, защото наред с бързите пръсти по клавишите семейство Верстапен се гордее и с високите скорости. Даниел е братовчед на трикратния международен първенец във Формула 1- Макс Верстапен .

В европейските медии Даниел Верстапен направи възторг с по този начин нареченото ледено видео с огнено пиано . В специфичен собствен план кросоувър пианистът пали своето пиано посред мразовит пейзаж в Швеция, огряван от северното зарево. Клипът насочва вниманието към една от идеите на Верстапен ‒ битката с световното стопляне, като пианото е въплъщение на планетата Земя. Символиката на Даниел се трансформира в обществен феномен и планът бе отразен даже в новинарските излъчвания на Белгия.

Екотемите са значими за Верстапен. Неведнъж музикантът е изразявал своите хрумвания, които постоянно следват персоналния му образец. Даниел живее „ зелено “, с понижен въглероден отпечатък, а част от неговите доходи отиват за идеите, които поддържа. И в България пианистът няма да изневери на своите разбирания и ще подари част от приходите от билети на български екоорганизации .

Авторската идея на Даниел Верстапен „ Мост сред култури “, която показва емблематични песни от разнообразни култури, пречупени през неговото виртуозно майсторство, към този момент бе показана в концертите на музиканта в Швеция, Исландия, Англия, Унгария, Белгия, Хърватия . „ Виновен “ за вниманието, което Верстапен отделя на българския фолклор, е изобретателният продуцент на плана Георги Георгиев, който е българин, живеещ от години в Белгия.

Не за пръв път пианистът сплотява авторската си музика с българския фолклор. Преди броени дни в чест на националния празник на България Даниел Верстапен и българският хор „ Булгапея “ изнесоха концерт в Готическата зала на кметството в Брюксел, а през 2021 година под егидата на Белгийското посолство пианистът прави пърформанс във Варна и дружно с Теди Кацарова и варненски хор извършват версия на „ Хубава си моя горо “.

Новият видеоклип на Даниел Верстапен още веднъж е обвързван с идея. Ice on Fire е сниман в Исландия като част от международния тур на Верстапен.

Ice on Fire – Daniel Verstappen, Marina Barskaya – Iceland – cinematic (youtube.com)

Видеото пианистът посвети на всички поданици на Гриндавик, изгубили домовете си поради вулканичното изригване през февруари. С този план Даниел още един път припомня за това, че би трябвало да пазим планетата си.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР