В Москва Екатерина Захариева и Сергей Лавров обсъдиха българо-руските отношения.

...
В Москва Екатерина Захариева и Сергей Лавров обсъдиха българо-руските отношения.
Коментари Харесай

Разминахме се с руско-българска културна и образователна програма

В Москва Екатерина Захариева и Сергей Лавров разискаха българо-руските връзки. Преговорите им ще продължат следващата година в България. Визитата на Екатерина Захариева е първата на български външен министър в Руската федерация от 2011 година насам.
" Щастлива съм, че съм тук в годината, когато честваме 140 години от установяването на двустранните дипломатическите връзки сред България и Русия. Това е значима година за нас и тъй като означаваме 140-а годишнина от основаването на българската дипломатическа работа. През последните две години политическият разговор сред нашите страни се възобнови, имаше български визити на най-високо ниво в Русия. Абсолютно естествено е и външните министри да обменят визити ", съобщи Екатерина Захариева на договарянията със Сергей Лавров.

" Искаме да продължим двустранния разговор, който през последните години се развива добре. Отношенията ни се основават върху дълбоки исторически обичаи, имат културни и духовни корени ", сподели на собствен ред Сергей Лавров.

Акцент в диалозите бяха тематики от стопанската система и търговията, съдействието в енергетиката и туризма, в областта на културата, образованието и превоза.

Българският външен министър изрази незадоволство от несъответствието в двустранната търговия сред двете страни. За 2018 година двустранният стокообмен е достигнал 4,144 милиарда $. В съпоставяне с 2017 година година в комерсиалния оборот е маркиран спад от 4,1 на 100, а негативното комерсиално салдо за България се е нараснало с 22,4 %.

В момента главен дял в българския експорт за Русия заемат медикаментите с 29,6 %, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и други Около 85 % от съветския импорт се образува от минерални артикули и горива, а останалата част се състои от първични материали, материали и произведения на машиностроенето.

По отношение на енергетиката Екатерина Захариева акцентира смисъла за България на плана " Балкански поток " и желанията на българското държавно управление да построи в период газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница - трасе, по което се възнамерява да бъде транзитиран газ и от газопровода " Турски поток ".

По време на диалога бяха маркирани и положителните вероятности в атомната енергетика, в това число по плана АЕЦ " Белене ". В момента в България тече процедурата по желание на претендентите за присъединяване в плана, измежду които е и съветската компания " Росатом ".

И двамата министри показаха незадоволство от спада на туристическия поток от Русия към България. Екатерина Захариева акцентира, че България всяка година усъвършенства консулските си услуги, както и процедурите по облекчено издаване на визи за съветски туристи в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз.

" Вече издаваме многократни визи за 2 и 3 години освен за притежатели на парцели. В Русия от тази година имаме общо 59 изнесени визови центъра, с изключение на трите консулства. Това ще окуражи повече руснаци да дойдат в България ", съобщи Екатерина Захариева. По предложение на Министерство на външните работи от следващата година ще се издават и двукратни 6-месечни визи за съветски туристи, които за първи път идват у нас.

511 000 съветски туристи са посетили страната ни през 2018 година, което подрежда Русия на 6-о място по брой туристи у нас. По данни на съветската страна, към 300 000 съветски жители имат недвижими парцели в България. Консулската ни работа в Москва годишно издава към 200 000 визи или към половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

Сергей Лавров връчи на Екатерина Захариева документ за безплатно и безсрочно прилагане на дипломатическия парцел " Българско посолство на Република България в Москва ", с което дефинитивно завърши процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в съветската столица.

Връзките в образованието са били измежду главните тематики в диалога сред двете делегации. В Русия сега се образоват към 600 български студенти, а в България - 340 съветски. Външният ни министър изрази страдание, че двете страни още не са подписали нова 5-годишна Програма за съдействие в региона на образованието, науката и културата, която българската страна към този момент е съгласувала. Екатерина Захариева предложи тази стратегия да бъде подписана при аудиенция на съветския външен министър у нас следващата година.

Сергей Лавров одобри поканата да посети България и благодари за поддръжката, която българската страна оказва за проучването на съветски език у нас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР