В момента в България има недостиг на единици лекарствени продукти,

...
В момента в България има недостиг на единици лекарствени продукти,
Коментари Харесай

Боряна Маринкова: Няма нито едно лекарство, което да липсва в момента заради износ

В момента в България има дефицит на единици лекарствени артикули, за които проблемите са или свръх търсене, за което няма задоволителен потенциал или индустриални проблеми. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ). Повод за думите й е изявлението на Николай Костов , председател на Асоциацията на притежателите на аптеки, който преди дни съобщи, че над 80% от медикаменти, които липсват, са артикул на успореден експорт и това е главната причина за тяхната липса.

" Сблъскваме се с погрешни изказвания всеки ден, приказва се за нерегламентиран експорт, който в действителност, няма нищо общо с износа. Износът е вероятен, едвам когато са задоволени потребностите от лекарствени артикули в България. Големите играчи, за които приказва господин Костов, са огромни, тъй като съблюдават закона, преди всичко. И те са публично виновни, и са извънредно отдадени на това да бъдат в унисон с концепцията за конкуренцията, за свободното придвижване на артикули в границите на Европейския съюз, което е нашето огромно семейство. И с помощта на което в България има толкоз огромно многообразие от лекарствени артикули с такава висока степен на отбрана, сигурност и сигурност. Ние сме част от системата за верификация до българския пациент на лекарство, което е подправено, в законната верига няма да доближи. Изправени сме пред казуса да има неточни участници, и тези неточни участници не могат да се борят с промени в нормите за медикаментите, те би трябвало да се преследват с всички ограничения, които Наказателния кодекс предлага ", посочи Маринкова.

Те насочи и зов: " Говорейки за противозаконните практики, да вземем за пример контрабандата на медикаменти, когато едно лекарство по някакъв метод, изцяло нелегално от България излиза и стига до някъде другаде и се оказва, че то не е това, което е, тук би трябвало да се намеси правораздаването с цялата му мощ и това да се назовава закононарушения с медикаменти. Нека да спрем да приказваме за износа, който е толкоз строго следен, че всички имат интерес да съблюдават закона, само че тези, които нарушават закона, правят закононарушения с медикаменти и те би трябвало да се назовават по този метод - контрабанда или закононарушения с медикаменти, а не да ги крием зад законна активност, и да смесваме понятия, с цел да объркваме хората ".

По думите й няма нито едно лекарство, което да липсва сега, поради експорт: " И това са легенди, които би трябвало да бъдат развенчани, и да се търсят решенията, а точно по какъв начин да бъдат подкрепени тези производители, потенциалът им да бъде гарантиран, с цел да може да отговори на потреблението, по какъв начин да се избегнат индустриалните проблеми или по какъв начин да се реагира посредством спомагателни доставки или посредством други механизми? Подменяйки диалога, говорейки за несъществуващото лишаване на пациентите, поради псевдоидеята, че износът ги е ощетил, ние в никакъв случай не стигаме до действителния диалог какво да се направи, с цел да ги има тези медикаменти, които пациентите търсят ", безапелационна бе Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР