В момента ТЕЦ Марица 3 не работи. С още две

...
В момента ТЕЦ Марица 3 не работи. С още две
Коментари Харесай

ТЕЦ Марица 3 остава затворен

В момента Топлоелектрическа централа Марица 3 не работи. С още две нарушавания от Топлоелектрическа централа 3, България може да загуби 30% от енергийните си мощности, а десетки хиляди души да изгубят работата си. Неизпълнението на предписанията може да докара даже до прекъсването на огромните съоръжения в Маришкия басейн.  Това оповестиха пред публицисти министрите на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова.

„ От петък до събота, за по-малко от 12 часа, в Димитровград са регистрирани 8 пъти превишаване нормите на серен диоксид. В събота ние достигнахме прага на трите средноденонощни правила “, посочи Карамфилова.

Тя разяснява, че „ Брикел “ работи, само че са проведени непрекъснати инспекции и всекидневно ще бъдат проверявани огромните горивни съоръжения. Командировани са и чиновници от други градове.

„ Министерство на околната среда и водите дава информация на Европейска комисия дали има устойчива наклонност за понижаване нормите на серен диоксид “, сподели още Карамфилова и посочи, че сега България е в дейна правосъдна фаза и финансовите наказания са в извънредно огромни размери, също така под риск е здравето на цялото население и енергийната система.

„ Въглищните централи у нас работят с помощта на дерогация от страна на Европейска комисия. С още две нарушавания тази дерогация ще бъде анулирана, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще трансформира България от чист експортьор на електрическа енергия в чист вносител “, съобщи Росен Христов.

Той изясни, че мощността на Топлоелектрическа централа Марица 3 е 65 мегавата, което е незначителна част, само че инсталациите в Маришкия басейн са сериозни за цялата енергийна система.

„ Ако Топлоелектрическа централа Марица 3 извърши екологичните наставления, работата му ще бъде обновена, в случай че не, ще бъдат спирани и други мощности “, уточни Христов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР