В момента тече процедура по изменение и допълнение на Закона

...
В момента тече процедура по изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

БАИС настоява: Ремонт на Закона за етажната собственост

В момента тече процедура по изменение и допълнение на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС). В тази връзка от БАИС (Българската асоциация за изолации в строителството) дават съответни рекомендации по отношение на прецизирането на нормативната уредба по отношение на етажната благосъстоятелност. Ето кои са те.

ЗУЕС е една значима част от законодателството, обвързвана с поддръжката и ремонта на многоетажни жилищни здания, разяснява инж. Йордан Николов, изпълнителен шеф на Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) пред списание “Фасилитис ”. „ За страдание, за периода на приложение на този закон - към 10 години, се разкриха много дефекти и несъответствия с други нормативни актове. Има несъответствия и с одобрени практики за ръководство на етажната благосъстоятелност, съществували преди неговото приемане. Много от клаузите на този закон доведоха до дълги правосъдни разногласия и до практическа неспособност дейно да се ръководят постройките в режим на етажна благосъстоятелност. Във връзка с нарасналите условия към енергийната успеваемост на постройките е належащо и идно всеобщото им реновиране ”.

Ето какво оферират от БАИС за възстановяване на Закона:

Да се дефинира като „ систематично нарушаване ” на правилника или на решенията на общото заседание за вътрешния ред в постройката, по смисъла на член 45 т. б. от „ Закона за собствеността ” неплащането на съответно признати от Оценка за съвместимост вноски в етажната благосъстоятелност. Като може да се дефинира, да вземем за пример период от 6 месеца - при съществуване на отговорности по-стари от 6 месеца. Необходимо е това да се съгласува и със Закона за собствеността (ЗС).

С цел да се избегне казусът с особеното отнасяне на другите парцели - жилищни или икономически, кворумът, решенията на Оценка за съвместимост, разпределянето на таксите и разноските за ремонтни действия да става въз основата на РЗП на всеки парцел.

Да се разделят разноските за ръководство и разноските за поддръжка. За изясненост последните да се нарекат „ разноски за употреба “ и да бъдат детайлно разказани. Те включват разноски за: електричество в общи елементи, разчистване, еленергия на асансьор, еленергия на обща климатична система (чилър), поддръжка на околното пространство, покриви, тераси и градини, поддръжка на водоприемни системи.

Да се опишат в детайли или да се направи отпратка към член 38 от ЗС, оборудванията и детайлите на постройката, които се смятат за общи елементи на етажната благосъстоятелност. Ремонтът и разноските за тези елементи, които са избрани с нормативен акт, да се смятат за присъщи разноски на общите елементи и да се заплащат без значение от използването им и без значение от разположението на парцела в постройката, без право на отвод от страна на който и да е притежател.

Необходимо е и за притежателите с ниски приходи да се приложи система за подкрепяне от страната за възнаграждение на дължими такси към етажната благосъстоятелност до избран размер и по принцип, сходен на енергийните помощи. Всички правила на ЗУЕС, вменяващи някакви отговорности, би трябвало да бъдат обвързани със наказания, с цел да има форма на насила за осъществяване. Това да става посредством опциите на общините да постановат друг размер на налог здания. За задачата е належащо да се направи съответното координиране със Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР