В момента тече обществено обсъждане, след него ще се внесе

...
В момента тече обществено обсъждане, след него ще се внесе
Коментари Харесай

Общински съветник от ГЕРБ иска по-строг контрол за тротинетките в Бургас

В момента тече публично разискване, след него ще се внесе докладна за разглеждане на идната сесия на ОбС-Бургас

Трябва да има по-строг надзор при експлоатирането и оставянето на тротинетки на публични пространства в Бургас, с цел да се минимизират рисковете от катастрофи. Това твърди общинският консултант от групата на ГЕРБ в ОБС Йордан Вълев.

Той разяснява, че към него и сътрудниците му в Комисията по превоз и сигурност на придвижването са подавани голям брой сигнали от жители, които упорстват да бъдат взети ограничения и да се приключи безразборното изоставяне на транспортните средства.

„ Проблемът не е единствено с тротинетките, отдавани чартърен, само че и с тези, благосъстоятелност на физически лица. “, показва Вълев.

В тази връзка към този момент е извършен диалог с представител на компанията, която отдава чартърен електрическите транспортни средства.

„ Колегата общински консултант Тодор Иванов инициира среща с Евани Попдончева - действен помощник в „ ЛаймТехнолоджи “ ЕООД. На срещата бяха разисквани опциите за урегулиране на позициите в градската среда, на които могат да се паркират тротинетките, зоните за придвижване, ограничението на скоростта на придвижване и по-добрата идентификация на потребителите им “, добавя Йордан Вълев.

Той акцентира, че в предходния мандат на Общинския съвет са признати промени и допълнения на „ Наредба за запазване на публичния ред на територията на Община Бургас “, които обаче са били дефинитивно анулирани от Върховен административен съд на 11 януари 2024 година

„ Всички тези условия, както и наближаващият летен туристически сезон постановат незабавни промени на Наредбата, за да предотвратим причиняването на ПТП с водачи на тротинетки (ИЕПС), както и основаването на стеснение и безпокойствие у останалите жители и посетители на Бургас. Тъй като гореизложените събития съответстваха с приемането на бюджета на общината за 2024 година, се наложи работата по документите да се забави, заради което импортираното сега предложение е стимулирано като наложително. Необходимо е възможното приемане на измененията да се случи преди започване на туристическия сезон, а не в разгара му “, безапелационен е общинският консултант от ГЕРБ.

Йордан Вълев и сътрудниците му от отрасловата комисия – Евелина Михалева, Боян Дяков и Тодор Иванов, са изготвили план за изменение и допълнение на Наредбата за запазване на публичния ред на територията на Община Бургас. В документа са поправени част от анулираните от Върховен административен съд текстове и са  въведени наказания за комерсиалните сдружения, които отдават чартърен тротинетки и други електрически транспортни средства.

„ Целта е да подтикваме компаниите към отговорно стопанисване на имуществото им и недопускане на безредно паркиране от страна на ползвателите на услугата “, споделя още Вълев.
В момента тече публично разискване на гореспоменатите промени, след което следва крайна работа по текстовете на наредбата в отрасловите непрекъснати комисии към Общинския съвет и внасянето на докладна бележка, която да бъде прегледана на идната постоянна сесия.

„ С работата си по сходни проблеми на елементарните поданици и посетители на нашата община се стремим да покажем, че демонстрираме грижа към хората, които са ни дали своят вот доверие. Целта ни е да възстановяване така и така най-хубавата градска среда в страната. “, безапелационен е общинският консултант.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР