В момента се разработва стандарт за качество на управление на

...
В момента се разработва стандарт за качество на управление на
Коментари Харесай

Цоков: Разработва се стандарт за качество на управление на българското образование

В момента се създава стандарт за качество на ръководство на българското обучение, който ще даде знаци, посредством които да се регистрира както триумфът на учениците като академично развиване, по този начин и работата на обособените учители и учебни заведения, сподели през днешния ден във Варна отрасловият министър Галин Цоков.

Той посочи, че тези оценки ще дадат опция образователните заведения с по-слаби резултати да получават поддръжка - методическа, организационна или мотивационна. Като задача пред екипа на МОН Цоков уточни и създаването на мотивационни тактики за възпитаници и учители, изключително в учебните заведения, които не се показват задоволително добре. Едно от предложенията на ведомството е да се образуват мрежи от такива образователни заведения, като в тях се включват и такива, които са подобрили резултатите си, с цел да се обменят положителни практики.

Работи се и по разширение на ученическото самоуправление, сподели още Цоков. По думите му това би подобрило качеството на цялата система и ще способства за личностното развиване на децата, като на напред във времето се изведат техните достижения освен в клас, а и в извънучилищните занимания.

Според министъра е нужно да се работи в посока повече независимост и академичната самостоятелност на шефовете и учителите в учебните заведения и детските градини. По думите му това ще стимулира преподавателите и ще ги направи по-иновативни и изобретателни, което пък ще усъвършенства качеството на образованието.

От тази образователна година или от идната календарна ще започва план за компетентностния модел в българското учебно заведение, добави министърът. Той посочи, че концепцията е да се вкарат разнообразни модели на образование, повече интегралност, взаимно преподаване от страна на учителите. Цоков уточни, че в границите на плана ще бъдат подготвени хиляди преподаватели в STEM педагогика и STEM обучение, с цел да се употребяват оптимално центровете, построени в образователните заведения.

Ще се тестват разнообразни педагогичен модели, които да дадат подтик на развиването на по-интерактивно обучение. Проектът ще продължи още три години, с цел да може положителните практики да бъдат пренесени в цялата система, добави министърът. И посочи, че още занапред в нормативната база се залагат благоприятни условия учениците да създават екипно интердисциплинарни планове, които да бъдат оценени от учители по разнообразни предмети.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР