В момента се намираме във фаза на епидемичен взрив –

...
В момента се намираме във фаза на епидемичен взрив –
Коментари Харесай

Д-р Томов: В епидемичен взрив сме, след 2 седмици може да стане страшно

В момента се намираме във фаза на епидемиологичен гърмеж – по едно и също време увеличение на % положителни и на броя, изясни доктор Лъчезар Томов, лекар на математическите науки, учител по осведомителни технологии и откривател в Центъра за разбор и ръководство на рисковете към Нов български университет.

" В рамките на една-две седмици доста внезапно ще продължи да се усилва, в случай че няма спомагателни дейности да се ограничи този растеж ", сподели Томов, представен от БНР.

Според него има доста сериозен риск за здравната система и за бизнеса.

" Риск има. В момента сме във фаза, която не е изключително добре следена ", безапелационен бе Томов. Според него няма потребност да се плашим, само че би трябвало да се работи рационално и да се ръководи обстановката.

" Смелото вървене на дискотека, изключително в случай че сте възпитаник и след това отивате и на учебно заведение бих го нарекъл неразумно, грубо и нанасящо гибел ", отсече той.

" Ако актуалната фаза на растеж продължи и не бъде овладяна, доста скоро няма да има кревати. Колкото и кревати да имаме, би трябвало да има и лекари за тези кревати. Ако една сестра обслужва 40 индивида, интензивно заболели, това, че те са на легло, интензивно, не им оказва помощ ", разяснява Лъчезар Томов.

" Влязохме в зоната на риск още към края на септември ", посочи още математикът и добави: " Ситуация, в която отворихме учебни заведения, оставяйки нощни заведения отворени, оставяйки работа от у дома, при градове като София рано или късно ще докара до детонация. "

По думите му РЗИ не разполага с безконечен потенциал, с цел да хване всеки клъстер в действително време. " В такава фаза не могат да създадат положително покритие ", добави Лъчезар Томов.

" При нас не се тества задоволително бързо, хората вървят, когато положението се утежни, а при Covid-19 е от извънредно значение да се открие и лекува рано ", акцентира преподавателят и добави: " Ние ги откриваме късно, тъй като се тества незадоволително ".

" Броят открити при нас не е прекомерно благонадежден. Виждате по какъв начин сега по едно и също време се подвигат процентът положителни и броят открити, което е показателно, че не се тества доста добре ", посочи Томов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР