В момента санкциите за повечето нарушения по Закона за движение

...
В момента санкциите за повечето нарушения по Закона за движение
Коментари Харесай

МВР предлага съкратена процедура по налагане на санкции за нарушения на пътя

В момента глобите за множеството нарушавания по Закона за придвижване на пътищата минават през няколко стадия преди да влязат в действие.

© Юлия Лазарова Санкциите за нарушавания на пътя да се постановат напряко с фиш, вместо първо да се сформира акт за нарушаване, а след това въз основа на него да се издава наказателно разпореждане. Ако санкцията бъде платена в периода за обжалване - до 14 дни след връчването на фиша - да се дължат единствено 70% от размера й.

Това планува законопроект за промени в Закона за придвижване по пътищата (ЗДП), оповестен за публично разискване в петък. Проектът е направен от Министерство на вътрешните работи и Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", чийто разбор сочи, че в този момент настоящият ред е муден и незадоволително ефикасен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В момента глобите за множеството нарушавания по ЗДП минават през няколко стадия. Първо се сформира акт за определяне на нарушаването от избрани в закона длъжностни лица (актосъставители). Въз основа на този акт различен орган (административно наказващ) издава наказателно разпореждане, с което се дефинират типът и размера на глобата. Този ред сега ангажира забележителен човешки запас на Министерство на вътрешните работи, а нерядко реализирането на отговорността се осуетява заради приключване на отминалостта, се споделя в претекстовете. Това от своя страна основава възприятие за безотговорност у нарушителите.

Съкратената процедура

Със законопроекта тази процедура се редуцира, като установяването на нарушаването и налагането на наказването ще става с издаването на един документ - фиш за определяне на административно нарушаване и налагане на административно наказване.

Такъв фиш ще се издава за всички административни нарушавания по ЗДП като се изключи нарушаванията, свързани с придвижване без винетка. Освен наказванията глоба/имуществена глоба в избраните в закона случаи с фиша ще може да се постанова и отнемане от право да се ръководи МПС, както и лишаване на контролни точки.

Проектът планува фишът да се сформира в три екземпляра и да съдържа данните на контролния орган и на нарушителя, данни за транспортното средство, изложение на нарушаването, нарушените законови разпореждания, типа и размера на наложеното наказване, броя на контролни точки, които се лишават, периода на обжалване и пред кой съд, реда и изискванията за непринудено възнаграждение на санкцията или имуществената глоба (на гише, посредством банкова карта, по банков път или по интернет с банкова карта или с различен електронен платежен инструмент) и други

Съставяне и връчване

Издадените фишове ще могат да се връчват както присъствено, по този начин и при неявяване на нарушителя или при отвод да се получи фишът.

По предписание фишът се сформира в наличие на нарушителя и най-малко един очевидец, а при липса на очевидец на нарушаването или при неспособност за сформиране в негово наличие това става в наличие на различен очевидец, като това категорично се отбелязва. Когато нарушаването е открито въз основа на материали, изпратени от съда или от прокурора, фишът може да се сформира и в отсъствието на очевидци. Фишът може да се сформира в неявяване на нарушителя и когато той е прочут, само че не може да бъде открит, или след покана в двуседмичен период не се яви за сформиране, както и когато нарушаването е открито по материали на съда или прокурора.

Фиш за погрешно паркиране ще може да се издаде и в неявяване на нарушителя. В този случай фишът се издава на притежателя на транспортното средство (физическо или юридическо лице) или на ползвателя, в случай че има подобен. Създава се опция за налагане на имуществена глоба в случаите, когато моторното транспортно средство е благосъстоятелност на юридически лица.

Когато фишът се издава в наличието на нарушителя, той се връчва незабавно. В противоположен случай това ще става с предложено писмо с противоположна квитанция. При отвод да се получи фишът това се удостоверява с автограф на съответния чиновник на пощенския оператор. Когато лицето не бъде намерено на съответния адрес и при второто посещаване, се слага известие на видно място, че фишът за определяне на административно нарушаване и налагане на административно наказване или електронният фиш може да бъде получен в 7-дневен период в съответната конструкция. С приключване на този период фишът се смята за постоянно връчен.

От момента на връчване тече 14-дневен период за обжалване посредством органа, който го е издал, до съответния областен съд. А когато в този 14-дневен период санкцията или имуществената глоба бъде платена, се дължат 70% от нея. Ако бъде обжалвана и доказана от съда - се дължи цялостният размер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР