В момента родители протестират пред Столична община, защото не са

...
В момента родители протестират пред Столична община, защото не са
Коментари Харесай

Протест пред Столичната община заради повторното отваряне на системата за детските градини

В момента родители стачкуват пред Столична община, тъй като не са съгласни с решението системата за кандидатстване в яслите и детските градини в София да бъде отворена за 3 спомагателни дни. Според събралите се това е в прорез с всички законови права на кандидатстващите. Обяснението на общината е, че към 10% от родителите не са попълнили адресите си и това е наложило отварянето на системата.

Родителите са недоволни, че системата освен бе отворена за прибавяне на въпросните критерии, а и с опция за промяна на кандидатури, което напълно трансформира опциите за влизане в детски заведения и обезсмисля труда на хиляди родители, изгубили от своето време да считат и подреждат за по-голям късмет.

И въпреки всичко най-важната точка е, че няма задоволително места в детските градини, което носи в допълнение напрежение. Всеки родител безусловно трепери за мястото на детето си, а доста са на ръба на класираното. По думите на родителите след отварянето в този момент са се появили над 200 нови кандидатури.



" Няма разумно пояснение за какво общината застава на страната на хора, които въпреки всичко са пропуснали нещо, недоуточнили са и пренебрегнали всички, които са спазили разпоредбите и периодите и им понижава възможностите сега по един неточен метод ", счита Светослав Делчев.

" Живееш на входа на детската градина и децата ти да не са признати. На нас единственият вид или да живеем на село, или да си родя ново дете за точки, с цел да имаме късмет, тъй като аз би трябвало да се върна на работа. Не може да плащаме 1000 лв. за ясла ", разяснява Яница.



От общината споделиха, че аршин К2 за Постоянен или сегашен адрес на територията на административния регион на детската градина на най-малко единия от родителите/настойниците - 1 т. не е попълнена от 2481 родители.

" Имаме доста основателна причина за това. Ние, откакто затворихме системата, имаме ангажимент да проверим дали всички критерии вярно ли са попълнени, или заложени, това се случва всяка година, в предходните нормално тези корекции са били надолу, тъй като не се ревизираха автоматизирано и те са заявявани от родителите, само че са проверявани ръчно благодарение на сътрудниците от районната администрация. Сега установихме, че при доста родители липсваше деклариран аршин К2, което е за съседен регион ", изясни заместник-кметът по " Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване " Генчо Керезов.

Реално първото класиране е отсрочено с един ден и резултатите ще бъдат оповестени в понеделник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР