В момента под 6% от занимаващите се със земеделие са

...
В момента под 6% от занимаващите се със земеделие са
Коментари Харесай

Половината българи, занимаващи се със земеделие, са на над 55 години

В момента под 6% от занимаващите се със земеделие са под 35 години, а 56% са над 55 години. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на конференция за Неформалната среща на министрите на земеделието от Европейския съюз, съобщи „ Фокус ".

„ Основната тематика, която бяхме сложили за разискване беше обновяване на поколенията в земеделския бранш. За да бъде конкурентноспособно европейското земеделие би трябвало да има обновяване на поколенията. Инструментариумът, който идва сега дава опция да бъдат подпомагани младите фермери и да бъдат вложени средства в нововъведения, в техника, които да вършат по-атрактивен бранша земеделие. Темата е много по комплицирана и това е много съществено предизвикателство пред новата общностно-стопанска политика “, добави той.

„ Не мога да не отбележа това, което комисар Холгън загатна – че детайл на бъдещите стратегически проекти ще бъде и политиката, която всяка страна членка ще заложи в този аспект – за обновяване на поколението на земеделския бранш. Бяха направени първи мнения след представянето на законодателното предложение, показано от комисар Холган, само че значителния спор ще стартира след 2 седмици на нашето съвещание в Люксембург “, сподели още министър Порожанов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР