В момента почти всеки трети работодател в България мисли за

...
В момента почти всеки трети работодател в България мисли за
Коментари Харесай

Респект консулт: Внос на кадри от страни извън ЕС - възможност за българския бизнес

В момента съвсем всеки трети шеф в България мисли за импорт на работна ръка, сочат специалисти по човешки запаси. Въпреки че страната надеждно създава квалифицирани експерти, търсенето на чиновници в редица браншове надвишава наличните запаси. Все повече български компании изпитват усложнения с намирането на личен състав.

За да се оправи с това предизвикателство, бизнесът в страната се насочва към служащи от страни отвън Европейски Съюз - главно от Киргизстан, Узбекистан, Турция, Украйна, Казахстан. Последната наклонност е импорт на фрагменти от Непал, Бангладеш, Индия.

За съпоставяне - Румъния към този момент сполучливо работи в тази тенденция от години и част от обслужващия личен състав е от страни отвън Европейски Съюз. Например за 2023 квотата им от 100 000 служащи от страни отвън Европейски Съюз към този момент е съвсем достигната. По данни на Национален статистически институт в България назначените жители с " Единно позволение за престояване и работа " за цялата 2022 година са 2831 чиновници. Дори и да прибавим сезонните служащи и даже тези с позволения вид " Синя карта ", числата са надалеч от триумфите на северната си съседка.
Ограничения
Все отново да не забравяме, че законодателството залага ограничавания, съгласно които общият брой на жителите на трети страни с позволено дълготрайно престояване, работещи за локалния шеф, в предходните 12 месеца да не надвишава 20 на 100 от приблизително списъчната бройка на наетите по трудово правно отношение, а за дребните и междинните предприятия по смисъла на член 3, алинея 1, т. 1 от Закона за дребните и междинните предприятия - 35 на 100.
Реклама
Един от основните играчи, който дава
профилирана помощ
в процеса на назначение на жители от страни отвън Европейски Съюз на работа в България, е " Респект консулт " ООД. Кантората е юридическият сътрудник на " Тракия икономическа зона " (ТИЗ) - най-голямата индустриална зона в Източна Европа с привлечени за 25 години над 200 компании, 3.5 милиарда евро вложения и основани над 45 000 работни места. " Респект консулт " е юридически консултант и на редица компании в ТИЗ. При взаимната работа с вложителите в зоната е разпознат проблем - неналичието на фрагменти. За да улесни активността на работодателите, адвокатската фирма дава опитни специалисти, които подкрепят назначението на неграждани на Европейски Съюз.

" Респект консулт " обезпечава изцяло решение за бизнесите, които се нуждаят от работна ръка оттатък националните граници. Кантората дава всичко належащо, с цел да се наемат и интегрират задграничните служащи сполучливо - профилирано правно консултиране, подпомагане за придобиване на визи и разрешителни за работа, както и административна поддръжка и помощ при жилищни и обществени въпроси. " Респект консулт " работи с български и интернационалните организации за асортимент на фрагменти и подкрепя компаниите да намерят своите идеални претенденти за работа.

" Респект консулт " спомага в процеса по издаване на " Единно позволение за престояване и работа ", както и по други въпроси, свързани с трудова претовареност на чужденци в Република България.
Реклама Компанията " Респект консулт " е водач в региона на правните услуги в България в областта на вложенията, недвижимите парцели, комерсиалното и данъчното право. Вече над 25 години юридическата адвокатска фирма обезпечава изцяло правно обслужване на български и задгранични лица и компании да започват и развият своя бизнес в страната. Гр. Пловдив 4000, бул. " Марица " 154, Секция А, етаж 10, комплекс " Хеброс " Тел: +359 32 666 990, +359 32 625 810 email: Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР