В момента първият стълб оперира и работи на солидарен принцип.

...
В момента първият стълб оперира и работи на солидарен принцип.
Коментари Харесай

Ето как ни мамят при осигуряване на 4 часа

" В момента първият дирек оперира и работи на взаимен принцип. Национален осигурителен институт няма да банкрутира. НОИ е просто админ на парични заплащания, няма свои пари. В момента солидарността изисква от тези, които работят, да се заплащат пенсиите. И би трябвало да поговорим по какъв начин може да бъде повишен бюджетът, по какъв начин да се запълнят пробойните. "

Този коментар направи в изявление за БНР Валери Апостолов - конфедерален секретар на КТ " Подкрепа ", някогашен заместник-министър на обществената политика и учител в УНСС.

Масово експерти с високо обучение, квалифицирани служащи и ръководители се обезпечават напълно законно малко над минималната работна заплата, отбеляза той. Постепенно давахме крила на сивия бранш и самите работодатели споделят, че през последните години той се е нараснал, посочи още Апостолов.

По думите му заплащането на заплата по банков път на този стадий няма да реши въпроса. Самите минимални осигурителни приходи не са пипани.

Апостолов разказа " ловкост " на работодателите да обезпечават служащи върху половината от минималната работна заплата, като им споделят, че ще работят на 4 часа, тъй като по Кодекса на труда това се брои за цялостен трудов стаж. По този метод половината заплата се заплаща " под масата “, а заплахата е в разликата сред трудов и застрахователен стаж.

Експертът не е склонен пенсиите, несвързани с трудова активност, да бъдат в Национален осигурителен институт, защото по думите му тези заплащания не са обвързани с застрахователен принос към системата и имат темперамент на обществено подкрепяне. " Стоейки в бюджета на Национален осигурителен институт, против тези заплащания няма осигуровки, само че има разноски. ", добави той. В Национален осигурителен институт има много благоприятни условия за задръстване на пробойните, счита Апостолов.

Според него заплащането на добавки на калпак води до незаинтересованост, тъй като принизява осигурителния принос към системата.

Когато беше направена промяната в общественото обезпечаване, главното предизвикателство беше да се реализира баланс сред съответни грижи и стабилно финансиране, напомни Апостолов и уточни, че с въвеждането на втория дирек в общественото обезпечаване се е получил недостиг в Национален осигурителен институт.

" Национален осигурителен институт получава с 30% по-малко, само че сега изплаща пенсиите на родените преди 1959 година, които не са понижени. Това ще продължи още към десетина години. ", сподели Апостолов.

" На това лице, което е работило четири часа, когато пристигна време за пенсия, няма да му доближава половината застрахователен стаж. Няма знак на тъждество ", посочи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР