В момента около 70% от приходите от винетки са от леките

...
В момента около 70% от приходите от
винетки са от леките
Коментари Харесай

Тол системата осигурява справедливост при ползването на пътищата. В момента около 70% от приходите са от леките автомобили

В момента към 70% от приходите от винетки са от леките коли, а с тол системата ще се вкара по-справедлив модел за таксуване при използването на пътната мрежа, тъй като тежкотоварните превозни средства амортизират най-много инфраструктурата. Това заяви инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, в утринния блок на Нова телевизия.

Той акцентира, че от 1 януари 2019 година се преминава от хартиена към електронна винетка за леките коли като цените не се трансформират. Годишната винетка е 97 лева, тримесечната - 54 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лева Новост е уикенд винетката, която ще е годна от обяд в петък до среднощ в неделя. Предложената цена е 10 лева От началото на следващата година до 16 август транспортните средства над 3,5 тона също ще употребяват електронна винетка, а след средата на август ще се премине към тол за изминато разстояние. В момента консултантът от Световната банка и специалистите не престават работа по обхвата за таксуване на пътната мрежа и размера на цените, сподели инж. Давидов.

Контролът за платени пътни такси ще се осъществява от 100 автомобила на АПИ, както и от контролните органи на „ Пътна полиция “ и граничните управляващи. Предвидената компесаторна такса за неизрядните водачите на товарни автомобили над 12 тона ще бъде 70 лв., за ППС до 12 тона - 50 лева, а за леките автомобили 30 лв.. „ Компенсаторните такси, които се вкарват са масова практика в страните от Централна и Западна Европа и имат предварително възпитаващ резултат. Контролът за винетките ще бъде извънредно повишен и ще прихваща над 99% от потока “, уточни инж. Давидов.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР