В момента няма ясно мнозинство в парламента. Всички проблеми идват

...
В момента няма ясно мнозинство в парламента. Всички проблеми идват
Коментари Харесай

Доц. Смилов: Има два варианта за кабинет, с реални шансове за подкрепа

В момента няма ясно болшинство в Народното събрание. Всички проблеми идват от това – имаме плаващи болшинства по обособени въпроси. Има ясно болшинство във връзка с изпращане на оръжие в Украйна и аз чакам такова решение да бъде взето.

Това сподели за БНР политологът доцент Даниел Смилов

“Очевидно има и болшинство и за хартиените бюлетини, което от моя позиция е тъпо. Една рационализация на изборния развой на процедура ще бъде зачеркната. А и огромна инвестиция, която беше направена в машините, ще се обезсмисли. И най-важното – по този метод ще се върнат
най-различни благоприятни условия за измами.
Ако партиите бяха загрижени в действителност за интензивността и за опцията на хора, включително  необразовани и други, които имат компликации да гласоподават, можеше да се вземат други ограничения и да се подкрепят тези хора в действителност да гласоподават, а не някой различен да гласоподава вместо тях ”, съобщи той.

Смилов разяснява, че „ Има благоприятни условия за сформиране на държавно управление, които не са изчерпани. От водещата партия зависи дали те ще бъдат осъществени, или не “:

“Голямата неизясненост идва към този момент от позицията на ГЕРБ. Не е известно те какво желаят. Сигналите, които изпраща Борисов, са че надали не е подготвен на всичко, само че какво е това „ всичко “ не е разказано. Задължение на първата партия е да внесе изясненост по този въпрос. Какво болшинство преследва той? Ако да речем болшинство от ГЕРБ-ПП-ДБ би трябвало да се водят един вид договаряния – да се постави
акцент върху въпроси като “борба с корупцията ”, “главен прокурор ”
Ако се преследва друга коалиция – с Движение за права и свободи, БВ и поддръжка от Българска социалистическа партия, това е напълно друг сюжет и изисква различен вид договаряния – най-много с Българска социалистическа партия във връзка с обществени въпроси, защото другите партии имат подготвеност да вземат участие с Борисов в държавно управление. Има трета и алтернатива, която може би Борисов би желал – ГЕРБ и Движение за права и свободи, от една страна, дружно с Политическа партия и Демократична България, от друга – само че ми наподобява нереалистична по ред аргументи ”.

Според Смилов сме очевидци на “театрална подготовка за отиване към избори ” и “бързането с хартиената бюлетина е сигнал, че може би тази интерпретация е вярна ”:

“Ситуацията е малко парадоксална! Като че ли благоприятни условия се разискват, а в последна сметка нищо не се разисква и не се водят се договаряния всъщност. Впечатлението, което добивам, е че
става дума за избирателен спектакъл,
който би трябвало да трансферира отговорността за несполуката да се сформира държавно управление на някой различен ”.

Ако и трите мандата се провалят, отново ще имаме служебно държавно управление само че „ това е неприятно решение по доста аргументи “, безапелационен е Смилов. Той посочи също, че доста от афишираните през последните месеци рецесии са били пресилени и даде за образец изказванията, че страната няма да оцелее без съветски газ. С отхвърли си да внесе бюджет служебното държавно управление е оборило и тезата, че без нов подобен страната ще пропадне.

“Има два разновидността за кабинет, които имат действителни шансове да съберат поддръжка. Единият е към тандема ГЕРБ-ДПС с поддръжка на „ Български напредък “ и към този момент с договаряния, да речем на Българска социалистическа партия, би могло да се сформира държавно управление. Самите
Българска социалистическа партия дадоха сигнал,
че биха били склонни с трети мандат да разискват подобен вид. Друг вид за сформиране държавно управление е с втория мандат – на Политическа партия и Демократична България. Ако ГЕРБ са подготвени да ги поддържат, това е вид, който ясно би могъл да се осъществя. Това са комплицирани обединения и всяка една от тях би изисквала доста съществени договаряния, акцентира специалистът ”.

За утвърждения антикорупционен закон Смилов разяснява:

„ Има сериозен напън поради Плана за възобновяване да приемем избрани закони и този напън води до такава динамичност и в Народно събрание и до слагане на избрани въпроси на дневния ред. Има и нещо друго – ГЕРБ имат мотив да са по-активни, защото репутацията им е повредена е във връзка с битката с корупцията и те имат интерес да показват интензивност. Българският политически хайлайф има директен интерес да реши казуса с корупцията или най-малко да покаже задоволително дейно деяние, тъй като самото му оцеляване в някакъв смисъл е обвързвано с този проблем ”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР