В момента няма тецове, които да горят нерегламентирано отпадъци, съобщи

...
В момента няма тецове, които да горят нерегламентирано отпадъци, съобщи
Коментари Харесай

Нено Димов: Нямаме тецове с незаконни отпадъци

В момента няма тецове, които да горят нерегламентирано боклуци, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в изявление за Българска национална телевизия.

„ Изгарянето на боклуци и по-точно на горива е политика, към която ние би трябвало все по-вече да вървим. В момента в България се изгарят към 3.3% от отпадъците. Средното за Европейския съюз е над 28%. Има страни, това са може би едни от най-зелените страни, които изгарят 50 – 60%. Само в идващите 15-тина години ние ще би трябвало да реализираме най-малко 25% изгаряне на отпадъците, тъй като максимумът на преработването е към 60 -65%, а от 2035 година депонирането по европейски правила би трябвало да бъде сведено до под 10%. Това е една безспорна линия, в която политиката би трябвало да се развива. Има избрана процедура, през която би трябвало да се мина “, уточни министърът.

По думите му изгарянето на биомаса е с индикатори, близки до тези на природния газ по някои от замърсителите, само че това не значи, че може да бъде горено, без да бъде позволено. „ Процедурата е тежка и продължителна. Трябва доста ясно да се подсигурява, че опазването на околната среда и здравето на хората ще бъдат предпазени. Процентите, за които говорихме, са общо за изгаряне. Внесеният отпадък за 2018 година за изгаряне в страната е към 10 пъти по-малко от изнесения от България. Изнасяме отпадък в разнообразни страни от Европейски Съюз “, сподели още Димов.

Според него има два вида отпадък. „ Едните боклуци са в по този начин наречения зелен лист, който се движи свободно в Европейски Съюз единствено с попълването н един документ, който минава през митница, и другите, които подлежат на нотификация. Тези известия са известните RDF горива. За тях ние имаме непрекъсната информация, защото те минават през системата на Министерството на околната среда и водите “, добави той.

„ За тези от зеления лист приготвяме по-строг правилник, тъй като те се движат свободно в цяла Европа. Това не значи, че страните нямат право да създадат по-стриктен надзор. Точно в тази посока ще вървим със законодателни промени, тъй като нямаме информация. За този зелен лист особено е, че през Бернската спогодба информацията излиза след към 2 години. Ще създадем такива промени, тъй че да имаме информация непрекъснато “, уточни Нено Димов.

„ Направихме изненадващи инспекции, последната на 26 септември дружно с Агенция „ Митници “ и с „ Гранична полиция “. Проверихме 24 транспорта и имаше единствено 3-4 нарушавания в недостатъчност на документите. Камионите бяха спрени, получиха нужните документи и продължиха пътя си “, добави той.

По думите му се продължава с изненадващите инспекции в тецовете. „ Докато ТЕЦ-ът е Перник беше затворен, поставихме спомагателна станция за замерване на въздуха, която мери на характерно място до момента в който тецът не работеше и 3 дни по-късно. Установихме, че откакто той стартира да работи, имаше повишение на индикаторите за серния окис и за фини прахови частици. Те отново бяха в нормата, само че бяха по-високи, в сравнение с до момента в който ТЕЦ-ът беше затворен. Очевидно той способства за замърсяването на въздуха “, разяснява Димов.

По думите му повода да бъдат спрени тецовете в Перник и Гълъбово е, че и на двете места е имало открито нерегламентирано съхранявано гориво. „ Това гориво трябваше да бъде изнесено от площадките и когато това се случи, беше позволено още веднъж да проработят. Сега няма такова съхранявано гориво. В „ Брикел “ бяха конфигурирани 10 камери, които наблюдават поточните линии за транспортиране на горивото, като тези камери имат 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата връзка с локалната власт и с районната ревизия, а архивите се пазят 6 месеца “, разяснява той.

„ Утре ще бъдат признати на второ четене, уповавам се, промени в Закона за въздуха. Те са тъкмо условие към всички тецове в границите на 2-месечен период да сложат такива камери и непрестанно да тече информация и към локалната власт, и към районните инспекции по околната среда, с цел да сме сигурни, че горивото, което се изгаря, е единствено регламентирано. Това е решението и на процедура в „ Брикел “ това към този момент работи “, добави министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР