В момента не се водят преговори за подновяване на договора

...
В момента не се водят преговори за подновяване на договора
Коментари Харесай

Булгаргаз в момента не води преговори с Газпром за подновяване на договора

В момента не се водят договаряния за възобновяване на контракта с " Газпром " . Водят се диалози с Азербайджан за спомагателни количества азерски газ. Това съобщи шефът на " Булгаргаз " Иван Топчийски за " Бизнес.БГ " по Българска национална телевизия. Припомняме, че по отношение на изтичащия контракт с " Газпром " през вчерашния ден финансовият министър Асен Василев акцентира, че

" Очакваме неприятни сюжети и имаме други възможности. Първото е покритието на месец април като най-малко на количества. Това се случи със опазване на избрани количества в Чирен. Това е гаранция, че в отоплителния сезон няма да се наложи хората да останат без газ, съобщи той. Не изтича договорът ни с тях, а анексът, с който България е задължена да взима по-малки количества азерски газ. И преди, и след завършването на гръцката връзка ще можем да вземаме тройно по-големи количества. След 30 юни ще можем да взимаме азерски газ на цялостен потенциал ", разгласи Топчийски.

Цените ще зависят от показателите на тържищата след 30 юни, само че ще бъдат по-изгодни, увери шефът на " Булгаргаз ". По всяка възможност интерконекторът с Гърция ще проработи наесен, само че даже да не бъде приключен, ще получаваме азерски газ на цялостен потенциал, още веднъж сподели Иван Топчийски.
 Булгаргаз: Прогнозната цена на природния газ през май е 153,73 лв. за мегаватчас
Булгаргаз: Прогнозната цена на природния газ през май е 153,73 лв. за мегаватчас

Цените на международния пазар не престават да се повишават като те доближиха до 120 евро за мегаватчас

Предложението на " Булгаргаз " за шоково повишаване на синьото гориво с 58% е било основано на високите показатели в първите 10 дни на март , по такава формула се прави заявката, изясни Топчийски. Промените в показателите се регистрират в края на месеца, когато регулаторът дефинитивно взима решение за месец април. Удължен е и добивният сезон в Чирен, с цел да може да се покрие м. април.

" Чирен ще бъде употребен единствено за м. април, с цел да се покрие потреблението, по-късно хранилището ще бъде запълвано с допустимо най-оптималния микс за идващия газов сезон. Когато вземем количествата по азерския контракт, зависимостта ще стартира да понижава и ще се допълват количества, мже би с съветски, може би с полутечен. Можем да сменяем целия газ по съветския контракт с полутечен газ, само че цената би била много по-лоша ", сподели шефът на " Булгаргаз ".
 Няма опасност от дефицит на газ, само че
Няма опасност от дефицит на газ, само че " Булгаргаз " има подготвеност

На първо място " Булгартрансгаз " би трябвало да отбрани сигурността на системата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР