В момента на писането на тази публикация до приземяването на

...
В момента на писането на тази публикация до приземяването на
Коментари Харесай

“Кюриозити” ще се приземи на Марс след едно денонощие!

В момента на писането на тази обява до приземяването на марсохода „ Кюриозити ” остават тъкмо 26 часа. Предстоящото денонощие за марсохода ще бъде и последното, което той ще прекара в космоса. Утре, на 6 август, в 08:31 ч. българско време  „ Кюриозити ” ще би трябвало да се намира на непозната земя и под непознато небе.

Съгласно последните вести от НАСА „ Кюриозити ” продължава да е в положително положение и всички негови системи работят според упованията. Вчера полетният екип изпрати команди, с цел да актуализира параметрите на отправната точка на галактическия уред. Вчера бяха включени и нагревателите, които би трябвало да приготвят за работа осемте мотора на спускаемата степен. Това е мярка, която се подхваща, с цел да не би при дългото странствуване към Марс горивото (хидразин) да е замръзнало.

 Curiosity under parachutes

На илюстрацията: марсоходът “Кюриозити ”, към момента прикачен към задния щит и парашута. Image credit: NASA/JPL-Caltech

 НАСА продължава да е оптимистично настроена по отношение на кацането на „ Кюриозити ”. Според последна обява на страниците на сп. „ Нейчър ”, приземяването е допустимо минимум рискованото предприемано до в този момент, като рисковете са по-малки от тези, поети при „ Спирит ”, „ Опортюнити ” и даже „ Викинг ”! НАСА не обича да разгласява вътрешните преценки за това какви са възможностите за триумф и неуспех, тъй като преценките зависят от редица фактори, само че въпреки всичко информацията е налице. Навремето през 2004 година за приземяването на „ Спирит ” шансът за триумф е бил към 85%, а за „ Опортюнити ” – към 95%.  При „ Викинг ” (1976 г.)– съгласно информация, предоставена от Джентри Лий (да, същият този Джентри Лий, който продължава да работи в НАСА и който е съавтор с Артър Кларк на книгите „ Люлка ” и „ Рама 2 ”), тогава компютърната технология не е била толкоз напреднала за преструване на всички благоприятни условия на неуспех, само че и там се е смятало, че има възможност за триумф 90% при най-малко един от „ Викинг ”-ите. За сметка на това за „ Кюриозити ” шансът да успее е 98.3%, като максимален риск за неуспех съставлява парашутната система (1.7%) и рисковете на околната среда (0.7%). Разбира се, тези цифри зависят от основното съмнение, че хардуерните съставни елементи ще работят съгласно спецификациите – и въпреки всичко и те са тествани още от 2005 година, тъй че екипът има цялостното съображение да се усеща умерено. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР