В момента има ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната,

...
В момента има ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната,
Коментари Харесай

Нов пик на COVID-19 ни удря през август

В момента има растеж на заболеваемостта от COVID-19 в страната, като междинната е 73 на 100 000. Това заяи пред bTV началникът на кабинета на здравния министър Асена Сербезова и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК доцент доктор Васил Пандов.

Той изясни, че сега сме при започване на тази крива и вероятно през август ще има пик на новото разпространяване на ковид.

По негови думи растежът на заболеваемостта през последните седмици е релативно непрекъснат - на седмична база повишаването е със 62% ".

Пандов уточни, че задължителни ограничения към момента не са предприети и посочи, че практиката в множеството страни е да се вкарват целесъобразни ограничения.

Той разясни, че има няколко стъпки оттук насетне.

" Няма да обявим изключителна епидемиологична конюнктура, но можем да въведем избрани ограничения - да вземем за пример ограничение броя на лица на закрито, в работни места, в публични заведения, носене на маски на закрито може да бъде въведено, възбрана на рандеву в лечебни заведения. Това, което не можем да вкарваме по силата на закона отвън оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, е ограничение на свободата на напредване ", уточни Пандов и добави, че не може да се вкарва някакъв тип локдаун отвън оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, само че може да се ускори граничният надзор.

Той увери, че в момента няма напън върху лечебните заведения.

По думи на специалиста при множеството хора коронавирусът протича като респираторно заболяване.

Пандов изясни, че измежду аргументите за вливането на белодробната болница в " Св. Ив. Рилски "  са напуснали лекари и малко пациенти. Процедурата към този момент е в ход.

" Беше изработен разбор от ИА " Медицински контрол " на положението на белодробната болница, която от позиция на банкет на пациенти беше достигнала едни равнища, които са притеснителни за качеството на лечебната активност. Данните от разбора бяха, че използваемостта на леглата или притокът на пациенти в лечебното заведение е извънредно доста понижен. Беше стигнала до сред 30 и 40% приложимост ", разясни той.

Според него за това е съдействал и COVID-19.

" Голяма част от медицинския личен състав е напуснал това лечебно заведение по разнообразни аргументи - в региона на гръдната хирургия, в региона на детската пулмология - то среща огромни компликации да извършва настоящите си действия ", уточни Пандов.

По отношение на детската болница той заяви, че обществената поръчка е била с неосъществим предмет през цялото време. Това бил изводът на Агенцията за държавен финансов контрол.

Пандов заяви, че е заплатен задатък от 9 млн. лв. и в този момент новото управление на капиталовата компания договаря с изпълнителя да възстановят тези средства. Той настоя за ясна идея. Направихме разбор за потребностите, изготвяме и тактика за детско опазване на здравето, потребностите са значима част от концепцията каква детска болница ни би трябвало, посочи Пандов.

Той уточни, че сега вършат предпроектно изследване кои от съществуващите лечебни заведения са вероятни като терен, като това ще стане ясно до няколко месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР