В момента грубо около 60 млрд. евро ще струва енергийното

...
В момента грубо около 60 млрд. евро ще струва енергийното
Коментари Харесай

60 млрд. евро струва санирането на всички сгради у нас

В момента жестоко към 60 милиарда евро ще коства енергийното възобновяване на българския сграден фонд. Това сподели министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на конференция в София.
Министър Попов счита, че е доста значимо политиците да се концентрират точно върху мобилизацията на тези запаси, които бързо да обновят сградния фонд. Тези запаси обаче не са държавни. Той е на мнение, че фондовете би трябвало да се употребяват само за нововъведения или като " лостове ", които могат да активизират действителния запас.
Трябва да се намерения и по какъв метод да влязат нововъведенията в сградния фонд, добави министър Попов. Според него тези нововъведения не могат да се видят в България и страната ни би трябвало да отдели запас за тях.
" За да можем ние да решим въпросите със сградния фонд на България, би трябвало да дадем доста съществени разнообразни финансови принадлежности, които да активизират големия финансов запас, който не е в страната, а е в хората и фирмите, и да насочим забележителен обществен запас към стимулиране на нововъведенията и иновационните подходи в обновяването на постройките ", уточни министърът на околната среда и водите.
" Безплатното саниране на жилищни здания завършва ", разгласи още Юлиан Попов. Според него 100% безплатно финансиране към този момент е невероятно, а опция са частните вложения и персонално присъединяване на притежателите.
Енергийно бедните ще бъдат подпомагани, с цел да няма обществено разслоение в процеса. Повече от 66 000 здания се нуждаят от енергийно възобновяване. Досега с грантови безплатни средства са актуализирани едвам 4% от тях. Това следва за още 700 здания, след което ще се премине към финансиране само с частен капитал и самоучастие на притежателите, сподели министърът на околната среда и водите:
" Ако ние отделяме всяка година по 1 милиард евро обществен запас, това са пари за 60 години. Ако ние вървим с този метод на вложение на 100% обществен запас в обновяването на здания, българският сграден фонд ще остане постоянно 70-те, в най-хубавия случай - ранните 80 години ".
Въпреки че държавният запас не е задоволителен, с цел да подсигурява темповете на енергийното възобновяване на сградния фонд, преустановяването на безвъзмездното финансиране ще докара до обществено разслоение в обществото, предизвести министърът.От своя страна, заместник-министърът на районното развиване Ангелина Бонева уточни, че Националният декарбонизационен фонд ще подкрепи енергийно бедните.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР