В момента екипът в централния ни офис се състои от

...
В момента екипът в централния ни офис се състои от
Коментари Харесай

Полският лидер в България

" В момента екипът в централния ни офис се състои от към 70 души. Имаме 6-7 души, които на следващия ден могат да заемат моето място и ще се оправят. Това е нашият капитал, " споделя Вихрен Богданов

© Надежда Чипева Профил

Вихрен Богданов е изпълнителен шеф на една от най-големите компании в търговията с автомобилни елементи и консумативи в България - " Интер карс България ". Той стартира кариерата си в сектора през 2001 година като търговец в дистрибутора на моторни масла " Авто ойл ". През 2009 година оглавява румънския офис на българската " Ауто Плюс ", а две години по-късно започва като управител за България бизнеса на полската Inter Cars и построява компанията. Завършил е Американския лицей и Техническия университет в София, а преди няколко години беше измежду спечелилите в конкурсa на " Капитал " и " Кариери " за млади мениджъри и бизнесмени NEXT GENERATION. Компанията

Inter Cars е основана през 1990 година от трима полски бизнесмени - Кшищоф Олексович, Пьотр Олексович и Анджей Олишевски. Постепенно компанията се трансформира в водач в Полша, а след това стартира агресия към външни пазари и през днешния ден е водещият търговец на автомобилни елементи в Централна и Източна Европа. От 2011 година е и в България, където последователно усилваше каузи си и през днешния ден е измежду водачите. За разлика от множеството компании в сектора полският колос заложи единствено на продажби на едро, т.е. доставя от своите обекти на сервизи и търговци. Концепцията на локалното сдружение " Интер карс България " е да работи с локални сътрудници по градове под марката на компанията. Компанията доставя огромна част от поръчваните елементи от големия склад на групата в Брашов, като през тази година възнамерява да открие подобен и край София. Приходите на Inter Cars за 2017 година надвишават 1.25 милиарда евро, а на българското сдружение са 111 млн. лева за предходната година. Още по тематиката
Потенциал на склад

Пазарът на логистични площи се раздвижи, а наемите продължиха леко да порастват
9 фев 2018
Търговия с коли, елементи и сервиз: На висока скорост

Растежът на автомобилния бранш в България докара до скок на приходите на всички по веригата - от дилъри до търговци на авточасти
30 ное 2017
Разрушителят на статуквото

" Интер карс България " съумя да смути съня на огромните търговци на авточасти и сътвори бизнес за 56 млн. лева
28 ное 2016
Търговия с коли, елементи и сервиз: Колелата на растежа

Търговията с коли, елементи и сервизи в България продължава да регистрира забележителен напредък
22 ное 2016
Пазар с вътрешно горене

Или по какъв начин наследниците на " Симеон " и " Козлодуй " трансформираха бизнеса с авточасти до бранш с 1 милиарда лева доходи
6 мар 2015 Как се развива бизнесът с аварийни елементи и съставни елементи в България?

Секторът се развива добре, както и всичко друго сега в страната, обвързвано с продажби и бизнес като цяло. Знаете, че приказваме за един нерегулиран пазар, който си носи всичките позитиви и негативи на тази формулировка. Броят коли пораства макар статистиките на КАТ за отписани коли. Хората карат, пътуват повече, надлежно това води и до повече поправки. Все отново колите тук не са първа младост.

Говорим за бранша с най-високо равнище на обслужване в търговията - аз персонално не се сещам за различен бизнес, който да предлага освен това на клиентите си. Ако в този момент отвориш един сервиз, получаваш достъп до продуктовата гама, електронен азбучник, от който може да си избереш самичък и да поръчаш " кошница ". Ако не можеш да се оправиш, има телефон, където гратис можеш да бъдеш обслужен от консултанти. След това в границите на половин до един час частите ще ти бъдат доставени в София. Извън София всички градове работят ритмично със периоди от половин час. Ако не си сигурен какво искаш, можеш да поръчаш няколко неща, които след това можеш да върнеш на водача. Ако не вземеш това решение на момента, може да задържиш частите и да ги върнеш след седмица да вземем за пример. Всичко това се фактурира в края на седмицата, с цел да не се утежнява счетоводството. Според мен такава скорост на доставка и такова равнище на гратис обслужване не се предлага в различен бранш. Според опциите на всяка компания имаш достъп до наличността в цяла Европа и цената не зависи от това от къде идва стоката.

Колко огромен е пазарът тук?

Пазарът пораства. Няма публични данни и по тази причина го считаме приблизително по към 150 евро на автомобил, което при 3 млн. регистрирани автомобила прави размер от към 450 млн. евро.

Какви са предвижданията ви за развиване на " Интер карс България "?

Мисля че към този момент сме водачи на пазара на аварийни елементи за леки коли, при всички условности на това определение. Миналата година имаме доходи 111 млн. лева, а за тази планираме над 140 млн. Така че става въпрос за към 10% пазарен дял, което значи, че 9 от 10 поръчки не са при нас. В момента покриваме цяла България, а преди седмица открихме обект и в Силистра.

През септември м.г. Inter Cars стартира да работи в Гърция, където към този момент има два обекта. Бизнесът беше открит през Румъния, а ние единствено оказваме помощ за развиването му. Планира се разширение и към Сърбия и Македония, които като равнище на пазар са България преди 10 години.

Докъде стигна планът ви за огромен склад като този в Брашов, от който доставяте доста от стоките за българските клиенти?

Плановете ни са да отворим огромен склад, сходен на този в Брашов, а срокът за старт на активността е септември. Започваме със 7000 кв.м, като планът е в " Индустриален парк София-изток " до Елин Пелин.

София е най-големият пазар в бранша?

София е една трета от целия български пазар. Имаме четири обекта и не можем да намерим постройка за пети.

Какви са главните провокации пред бранша в околните няколко години?

Има три провокации. Първото бих дефинирал като създаване на доверие. Според мен това е бизнес, в който множеството клиенти нямат доверие в услугите и към момента търсят приближен монтьор. Услугата ремонт на автомобил е съизмерима с вървене на лекар. Защото ти отиваш при някого, който схваща повече от теб.

Второто предизвикателство е очевидният трансфер на ноу-хау. Автомобилите станаха много комплицирани и изискват избрани знания. Това значи, че с изключение на от доставка на части сервизите имат потребност и от доставка на познания, което става посредством образования. В края на юни ще открием механически център в Лозен, който ще съдържа цялата инсталация на един сервиз, която единствено ще се употребява за образования, които в общия случай ще са безвъзмездни. Напоследък виждаме, че сътрудниците ни са склонни да дадат 100 - 200 евро за образование, стига да ги убедиш, че има смисъл.

Третото предизвикателство се отнася до електроавтомобилите, както и шерването на коли. Първите имат надалеч по-малко съставни елементи, а втората услуга е може би най-големият риск за нашата промишленост, тъй като при тях автомобилът може да изгуби ролята си на " знак на статуса ". Ако се приравни единствено до транспортно средство като аероплан или трен, това би довело до съществено стесняване на нашия бранш. В момента всички знаем, че има голям остатък - доста коли не се употребяват непрекъснато, само че в същото време в тях се наливат пари.

Различен ли е този бранш в България от тези в прилежащите страни и Централна Европа?

На микрониво ситуацията е същото, тъй като бизнес моделите са сходни: сервизите се нуждаят от елементи, с цел да обслужат бързо потребителя и да поемат идващия клиент. В по-обща рамка картината е друга на множеството пазари. Заниженият механически надзор върху колите тук е проблем и желанията и целите на крайния клиент от време на време не дават отговор на техническите потребности на автомобила. В превод: " Купувам си нови джанти, а не си променям спирачките. "

Липсва и регулация върху сервизната активност, няма каквото и да било условие за техническа подготвеност, с цел да може да се прави тази активност. За да отворя сервиз, ми би трябвало единствено компания и постройка, която да дава отговор на избрани условия, само че никой не се интересува какъв опит имам аз и дали мога да правя тази активност.

Това ли беше повода да стартирате онлайн платформата за търсене на сервизи Motointegrator?

Стартирахме я тази година и към този момент прескочихме 1400 сервиза. Тази платформа е част точно от построяването на доверие. Стремежът е да стане като Booking.com за сервизи. Място, където, търсейки услуга, да може да видиш вид и да съпоставяш цени. В момента е на релативно ранен стадий в развиването си. Поканихме в нея доста сервизи, като не всички са ни клиенти. В момента работи като азбучник, имаме изложение и контакти на сервизи и всеки, който желае да бъде обслужен, може да се обади непосредствено. Всички сме наясно, че постоянно ще има недоволни консуматори. Така някой, с цел да не върви на едно и също място, може елементарно да си избере друго. Крайната ни цел е да съберем краен консуматор и сервиз. Платформата е безвъзмездна.

Колко мъчно ви беше да развиете компанията от нулата до водач в бранша?

Старта на бизнеса в България го дефинирахме като " да създадем план от нулата, който да е резистентен ". Тоест не както към този момент се прави в този бранш, а да е нещо по-голямо. Взехме всяка част от бизнес модела и преценявахме дали тя е разумно защитима с калкулация. И беше преимущество фактът, че нямах директен, а единствено индиректен опит от работата си в българския бранш за авточасти. Което важеше и за стартовия ми екип. Позволяваше ни да гледаме независимо.

Вече съвсем 600 души работят за нас. Освен централния ни офис, където сме към 70 души, по градовете имаме офиси с общо над 500 души, които работят под марката Inter Cars. За мен резултатът от цялата ни работа дотук е единствено и само развиването на тези хора.

Искаме да предизвикваме всеки, който работи при нас, да се пробва да счупи системата в компанията. Да може да уточни нещо, което за него или нея наподобява погрешно още първоначално. Защото, в случай че поработи две години в бранша, към този момент няма да го вижда. В момента екипът в централния ни офис се състои от към 70 души. Имаме 6-7 души, които на следващия ден могат да заемат моето място и ще се оправят. Това е нашият капитал.

Нуждае ли се мениджърът от особено бизнес обучение, с цел да е добър в ръководството на компания?

Според мен не. За да е сполучлив един търговски бизнес, той има потребност от две неща. Първо, да се опиташ да го конструираш като бизнес модел от позиция на клиентите, като си зададеш въпроса " за какво бих желал да работя с тази компания ". Намериш ли перспективен отговор на този въпрос, се попитай за какво би желал да работиш за тази компания. Гледай през очите на клиентите, по-късно гледай през очите на екипа. Ако направиш тези две неща, не виждам какво може да събори този търговски бизнес. Тези две неща, в случай че ги можеш, елементарно може да смениш и профила на стоките. Сега са авточасти, на следващия ден може да са вафли. Принципът не е доста по-различен. Въпросът е да знаеш кои са ти потребителите, с цел да получат от теб най-хубавата услуга. За нас потребителите не са крайните клиенти, които си карат колата в сервиза, а самият сервиз. А от какво се нуждае един сервиз: надеждност, избор и предвидимост.
Q&A

Успяхте ли да намерите баланс сред работата и персоналното си време?
Според мен персонално и работно време са едно и също нещо, т.е. времето, което отделяш за себе си - да се усъвършенстваш, социализираш, каквото си избрал в съответния миг. Балансът сред персонално и фамилното време е различен въпрос. Там мисля, че в последните години имам прогрес. Балансът би трябвало да е в качеството, а не в количеството прекарано време.

Какви устройства и приложения ползвате в всекидневието си? Лаптоп или смарт телефон предпочитате?
И двете. Не обичам да пиша на телефон. По-важното устройство за мен е колата, тъй като обикалям нашите обекти. За бизнеса е доста значимо да запалиш колата, да отидеш на място и да поговориш с хората.

Тоест персоналният контакт е най-съществен във вашия бизнес?
Не единствено за нашия, а за всеки бизнес. Според мен да има човек персонален контакт с някого от време на време е по-важно, в сравнение с да имаш конферентни диалози всяка седмица. Да кажем, че няма да сбъркаш доста, в случай че махнеш към 70% от всички конферентни срещи. Когато си направиш труда да запалиш колата и да караш 5 часа, с цел да се видиш с хората, е по-вероятно да използваш времето си оптимално.

Тоест още пътувате постоянно до вашите сътрудници?
По-малко от преди, само че да, пробвам се.

Имате ли обичано бизнес четиво?
Сещам се за две бизнес книги, които съм прочел в последната година и са ми създали усещане. И двете не са нови. Едната е Ogilvy on Advertising на Дейвйд Огилви от 1985 година, а другата е автобиографията на Хенри Форд, " Моят живот и работа ".
Интервюто взе Кристиян Стефанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР