В момента археолози изследват гръцко-египетския град Наукратис, който в древния

...
В момента археолози изследват гръцко-египетския град Наукратис, който в древния
Коментари Харесай

Наукратис – мост между две цивилизации

В момента археолози изследват гръцко-египетския град Наукратис, който в античния свят е бил прочут с вечерните празненства и красивите куртизанки. Пристанищният град е служил и за спирка на търговци в Средиземно море. До момента са открити голям брой храмове на антични божества и хиляди артефакти, измежду които стоманени принадлежности, статуетки, амулети и бижута.

 Чиния от VI век прочие н. е., на която е нарисуван седнал сфинкс. Чиния от VI век прочие н. е., на която е нарисуван седнал сфинкс.

Провежданите от Британският музей разкопки разрешават на археолозите да схванат по какъв начин египетската цивилизация е повлияла на гръцката и назад:

„ Наукратис станал прочут поради старателното осъществяване на вечерни забави и красивите куртизанки. Градът бил основно комерсиално пристанище в северната част на делтата на Нил преди основаването на Александрия. Гръцкият импорт в Египет включвал вино, олио и сребро, а египетският импорт в Гърция – зърно, лен, натриев карбонат (сода), папирус и парфюми “, написа на уеб страницата на Британския музей.

„ През VII век прочие н. е. Египет още веднъж погледнал към средиземноморския свят и основал близки контакти с други цивилизации, най-много с Гърция. Някои египетски фараони даже наемали гръцки бойци в редиците си, а гръцката просвета почнала да наследява някои египетски черти, свързани с политически хрумвания и строителство на монументи. “

Наукратис е бил най-важната околност в връзките сред Египет и Гърция. За града се знаело от антични текстове, само че точното му местонахождение било изгубено. През 1884 година британски египтолог го преоткрива и от този момент разкопките ту стартират, ту биват прекратявани. Градът е бил обитаем и употребен като пристанище от VII до XVII век. Той останал значим търговски център и за римляните.

 Римски златни бижута от Наукратис. British Museum Римски златни бижута от Наукратис. British Museum

В началото археолозите считали, че площта му е 30 хектара, само че последните разкопки демонстрират, че е най-малко двойно по-голям. Населението му е било към 16 000 души, а постройките са били от три до шест-етажни. Открити са монументи и храмове както на гръцки, по този начин и на египетски божества.

През V век прочие н. е. Херодот загатва за града Наукратис, чието име в превод значи „ стопанка на корабите “.

Оригиналната публикация е оповестена в уеб страницата на Британския музей.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР