В момента 1,2% са ваксинираните в България, съобщи пред БНР

...
В момента 1,2% са ваксинираните в България, съобщи пред БНР
Коментари Харесай

Само 1,2 процента от българите са ваксинирани срещу Covid-19

" В момента 1,2% са имунизираните в България ", заяви пред БНР проф. Красимир Гигов, началник на Националния имунизационен щаб.

Той акцентира, че до края на февруари ще се получат над 100 хиляди дози ваксини, което значи, че към този момент няма да има проблем с имунизациите като ограничение на броя на ваксинираните. Като втори проблем проф. Гигов уточни фазовостта на ваксинирането=

" От първа до трета фаза имаше преливане. В работни дни има към 5000 имунизирани, което по никакъв начин не е малко ", сподели той.

Ръководителят на Националния имунизационен щаб подчертава, че към този момент етапите се смесват и през съботните и неделните дни ще бъдат имунизирани искащи от други етапи, тъй като в почивните дни не се явяват хората, декларирали предпочитание и могат да бъдат сменени.

" Личните лекари са съществени фигури във връзка с имунизирането на неговите пациенти. Ваксини са обезпечени. Той прави описи, провежда реда и декларира имунизациите, които РЗИ би трябвало да му даде. Обсъждаме тази опция ", изясни проф. Гигов.

По думите му общопрактикуващите лекари в четвъртък ще получат по-голяма информация по късата характерност на имунизациите, създадена от експертните препоръки към министъра на опазването на здравето.

5 пункта за имунизиране към този момент са са разкрити на територията на УМБАЛСМ " Пирогов ". Зоните ще бъдат в подготвеност да поемат искащите да се ваксинират в всеобщата фаза на процеса, оповестиха от болничното заведение. За в този момент в новите зони ще се прави имунизация на хората от третата фаза на имунизационния развой.

Директорът на " Пирогов " професор Асен Балтов е оптимист, че четвъртата фаза ще стартира напълно скоро, стига всички декларирани количества ваксини да дойдат навреме
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР