В Молдова протестите не стихват повече от месец заради рязкото

...
В Молдова протестите не стихват повече от месец заради рязкото
Коментари Харесай

Необходими са преговори с Москва. Какво се готви в Молдова?

В Молдова митингите не стихват повече от месец поради внезапното повишаване на стоките. Вместо да реализира съглашение с недоволните, президентът Мая Санду ги упреква в съучастничество с Русия. Експерти предвиждат всеобщи репресии за Кишинев под претекст за създаване на народна власт и присъединение към Европейския съюз.

Санду и диверсантите

От средата на юли жителите на Гагаузия се събират всеки уикенд на манифестации против повишението на цените. Храните са поскъпнали с 32,5 %, нехранителните артикули - с 21, услугите за популацията - с 35. Местните упорстват президентът Мая Санду и министър председателят Наталия Гаврилица да отидат в Москва, с цел да договарят за доставките на газ и растителни артикули.

Но управляващите не обръщат внимание на настояванията. Затова протестиращите дадоха обещание в близко бъдеще дейностите да бъдат преместени в Кишинев. Основните им лозунги са " Спрете да ни доите! ", " Долу Санду! ", " За дружба с Русия! ", " Молдова, Русия! ".

Не е било толкоз мъчно да се живее в републиката от началото на 90-те години насам, споделят молдовците. Санду обаче не желае да прави отстъпки. Тя твърди, че митингите са проведени от последователи на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна, които може да приготвят и държавен прелом. Освен това ще им оказват помощ " незаконни и корумпирани групи ", твърди президентът. Ден след тези думи в Комрат, административния център на Гагаузия, видяха специфична полицейска техника. Вярно, локалните се " успокоиха " с обстоятелството, че са били докарани за учения.

Обикновено Кишинев упреква Блока на комунистите и социалистите, който се управлява от някогашния президент Игор Додон, както и партията „ Шор “ на Илон Шор, че симпатизират на Москва. Първият в този момент е под домакински арест по обвинявания в държавна измяна, вторият се укрива поради делото за евакуиране на милиард $ от републиката. В тази обстановка е проблематично да се вдигне протест, тъй че различен сюжет за Санду е „ нахлуването на Русия в Молдова “.

Държавният глава не се съмнява, че републиката няма да може да се отбрани сама. Затова Санду има намерение да изиска поддръжка от НАТО. „ Колкото по-близо са съветските войски до молдовската граница, толкоз по-спешен е казусът “, оплаква се тя. Румънският президент Клаус Йоханис даде обещание да помогне на Кишинев. Вярно, той не посочи на какви дейности е подготвен Букурещ.

Само бизнес

Въпреки очевидната неприязън към Москва обаче държавното управление на Санду се надява да получи пролонгация до края на годината за заплащанията за съветски газ за август и септември. " Молдовагаз " към този момент се обърна към " Газпром " за това. Според ръководителя на молдовската компания Вадим Чебан сегашните цени са прекомерно високи, с цел да може Кишинев да преведе средства в точния момент: през юни синьото гориво струваше 980 $ за хиляда кубически метра, през август към този момент беше 1460 $.

Вярно, елементарните молдовци също не заплащат. Техният дълг към „ Молдовагаз “ през юли възлиза на 75,5 милиона леи (около 4 милиона долара). Корпорацията упреква жителите: сякаш поради тях не е допустимо да се дават пари на Русия. Но вицепремиерът Андрей Спину не пада духом. „ Ако „ Газпром “ спре доставките, тогава Приднестровието също ще остане без газ “, отбелязва политикът. Преди това сходно изнудване неведнъж е работило.

Но за Кишинев ще бъде по-трудно да реализира съглашение с „ Росселхознадзор “. Наскоро департаментът ограничи износа на растителни артикули от 31 района на Молдова. По публични данни, заради многократни нарушавания на санитарните условия: в касетки с череши, череши, ябълки и праскови са открити инсекти, патогени и бурени.

Санду предложения съветските специалисти персонално да дойдат в Молдова и да се уверят, че няма нарушавания. Тя увери, че за Русия отиват същите артикули, както и за Европа, където условията на митничарите са доста по-високи. В същото време тя прикани посланиците на републиката в други страни да намерят нови пазари.

Увеличете жегата

Молдовските управляващи остро обрисуват казуса под формата на липса на газ и опцията да доставят артикули на съветския пазар, само че не подхващат действителни стъпки за поправяне на обстановката, споделя Наталия Харитонова, лекар на политическите науки, професор в РАНХИГС. Напротив, Санду стяга антируската си реторика, с цел да се трансформира в жертва на Кремъл и да получи помощ от Запада.

В същото време, обвинявайки опозицията в поддръжка на специфичната интервенция на Русия в Украйна, Мая Санду се пробва да дискредитира тези, които са недоволни от неговата икономическа политика. Външният темперамент на митинга ще му даде мотив за започване на репресии, показва молдовският политолог Игор Тулянцев.

" Президентът разисква промяната на системата за сигурност с шефа на разследващата работа на Румъния Раул Хелвиг. Може да се заключи, че съседите ще оказват помощ на молдовските управляващи да се борят с недоволните. Това още един път удостоверява, че режимът на Санду черпи легитимност не в страната, а отвън нея “, аргументира се специалистът.

Колективният Запад поддържа концепцията за приравняване на всички съперници на Санду с другари на Русия и на тази основа да бъдат репресирани, счита Тулянцев. За Европа и Съединени американски щати най-важното е Кишинев да не се върне в областта на въздействие на Москва. И няма значение по какъв начин управляващите ще реализиран това.

„ Кишинев, интегриран в редиците на русофобите, поредно работи в полза на Съединени американски щати и Европейски Съюз “, акцентира Наталия Харитонова „ Изглежда, че единствено инстинктът за самозапазване не разрешава на Санду да стартира военна интервенция в Приднестровието, Но, явно, това не е за дълго “, добавя тя.

В тази връзка за Санду е преференциално да не договаря с Русия, считат специалисти. Колкото по-лоши са връзките сред Москва и Кишинев, толкоз повече ще са недоволните. Тогава с външна поддръжка президентът на Молдова ще може да потуши митингите. Нещо повече, тя ще назова това битка за народна власт и европейска интеграция, след което ще изиска от Европейски Съюз и Съединени американски щати пари за продължение на промените.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР