В множество становища Венецианската комисия е алармирала за проблеми във

...
В множество становища Венецианската комисия е алармирала за проблеми във
Коментари Харесай

Съдия Тодорова: Предложенията за реформа не отговарят на препоръките от Венецианската комисия

В голям брой мнения Венецианската комисия е алармирала за проблеми във действието на Висшия правосъден съвет. Предложенията за правосъдна промяна не дават отговор на рекомендациите от Венецианската комисия. Добра вест е, че тематиката за правосъдната промяна е сложена на дневен ред и не разрешава оттегляне.
Това съобщи в предаването „ 120 минути “ по бТВ арбитър Мирослава Тодорова, която е и някогашен ръководител на Съюза на съдиите в България по отношение на предложенията за конституционни промени в системата.

„ Тази конституционна аритметика, която ни предложи министър-председателят също не е удовлетворяваща. Макар че се декларира, че тя подхожда на предложенията на Венецианската комисия. Те не подхождат, тъй като и да бъде признато изменението - съдиите, определени от съдии отново ще бъдат малцинство. Причината е, че двамата ръководители на висши съдилища също са определени от тях “, изясни магистратът.

Тя добави, че плюс Двамата огромни, парламентарната квота ще има превес с един. Съдия Тодорова уточни, че в публичното пространство се постанова мнението, че правосъдната промяна е извършена, предлагането за разделянето на Висш съдебен съвет на съдийска и прокурорска гилдия е козметичен подробност.

„ Това не е правилно, тъй като след приемането на промените в Конституцията, идващото мнение от 2017 година на Венецианската комисия – видяха казуса, че съдиите не престават да бъдат подвластни от прокуратурата и от политическата квота “, разяснява арбитър Тодорова.

На въпрос дали тя самата е подвластна – тя отговори, че в правосъдната система се случват катаклизми и даде образец, че е била уволнявана и по-късно възстановявана.

„ Политическата класа постоянно е имала превес във Висш съдебен съвет, всички проблеми на политическата класа към този момент са част от правосъдната власт “, добави тя.

Конституционните промени: Експерти считат предложенията за непълни и шаблонизирани
Относно предложенията за основния прокурор – да се понижи мандата му от 7 на 5 година и да бъде изслушван от Народното събрание на всеки шест месеца, арбитър Тодорова попита:

„ Защо в предложенията на министър-председателя не написа нищо за прокурорската гилдия. По създание, отговорността и отчетността на основния прокурор в функционалност на прокурорската гилдия. Трябва да мислим по какъв начин прокурорската гилдия ще обезпечава публичния надзор “, уточни магистратът.

Тя посочи, че съдиите не би трябвало да взимат страна по отношение на антиправителствените митинги, тъй като те са в ролята на арбитри и не би трябвало да се компрометират.

Тагове:
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР