В много цветове, с много вкусове, много сладки, много популярни,

...
В много цветове, с много вкусове, много сладки, много популярни,
Коментари Харесай

Макаронът - кръглият сладкиш с много вкусове

В доста цветове, с доста усети, доста сладки, доста известни, поднесени с ликьор или просто по този начин, макароните са едни от най-обичаните сладкиши по целия свят.

Те са дребни, меки и кръгли и въпреки че може и да си мислите, че съществуват неотдавна, тяхната история е хилядолетна. Тя потегля надалеч обратно във времето, още през Средновековието.

Според доста откриватели на храната макароните са били основани за първи път в арабските страни.

Чак по-късно, по времето на Ренесанса, те се появяват в Европа и по-конкретно в Италия, а след това и във Франция. Говори се, че заслуга за разпространяването им има италианската благородничка Катерина Медичи по време на брака й с херцога на Орлеан и предстоящ крал на Франция Анри.

По това време макаронът също бил приготвян от бадеми, захар и белтък, само че е представлявал просто елементарна бисквита. Бил е още надалеч от неустоимия сладкиш, който съставлява през днешния ден.

 макарон

След появяването му във Франция, рецептата се популяризира в доста региони, които я приспособяват към усетите си. Така се появяват разнообразни типове сладкиши, а макаронът последователно стартира да се назовава френски.

В Лорен да вземем за пример имали собствен макарон, който бил фиктивен през 18 век под егидата на Дамите от Saint-Sacrement. Съществувал и макарон от Буле, чиято рецепта датира от 1854 година. А точно в Париж, през 1830 година, сладкарите вземат решение да залепят макароните два по два, запълвайки ги с леко сладко, наречено ганаш. По това време магазин Ладюре, един от най-прочутите във Франция, стартира да ги разпространява, наричайки ги Парижки макарони.

Ароматите на шамфъстък, малина, лешник и ванилия са типичен усети за френските макарони. Въпреки това огромните марки като Ладюре и Пикар са създали нови истински аромати, а без подозрение и доста други сходни творения ще видял бял ден евентуално напълно скоро.

Макаронът участва и в литературата. Книгите, които постоянно отразяват всекидневието, означават като време на основаването на макарона 16 век. Рабле е първият публицист, който разказва в книгите си този “кръгъл сладкиш ”.

А за какво макароните са кръгли?

 макарони

Съществува една легенда към кръглата форма на макарона, чиято меродавност обаче не е била потвърдена. Историята споделя, че един духовник имал навика да разточва бадемовото тесто чисто гол. Един ден, прекомерно изтощен, той се свлича от безсилие и оставя кръгла диря от пъпа си върху тестото. В този миг макаронът е добил кръгла форма.

Класическият макарон се подготвя от тънко смлени бадеми и белтъци, а пълнежът е ганаш от чист шоколад и аромати единствено от цветни води и плодове, без спомагателни овкусители, оцветители и консерванти.

Разбира се, макаронът е от тези сладкиши, които дават опция за доста творчество и опити. Защо не опитате?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР