В много държави са запазени специфични традиции на волеизявление.Смятате ли,

...
В много държави са запазени специфични традиции на волеизявление.Смятате ли,
Коментари Харесай

Най-необичайните избори в света

В доста страни са непокътнати характерни обичаи на волеизявление.

Смятате ли, че до 21-ви век изборните системи са се унифицирали?

В доста страни са непокътнати характерни обичаи на волеизявление, което може да изненада мощно българския гласоподавател, написа Агенция Фокус

Австралия - наложително гласоподаване

Австралия се счита за доста демократична страна, само че строгостта в региона на изборните права тук е феноменална. Гласуването е наложително за всички жители, а при отсъствие на изборите можете да платите солена санкция или да отидете на съд.

Такива правила се появяват след федералните избори от 1922 година Тогава по-малко от 60% от австралийците отиват да гласоподават, което мощно възмущава сенаторите. В Народното събрание е импортиран законопроект за наложително гласоподаване, който е признат същия ден. Оттогава изборната интензивност в Австралия не е падала под границата от 90%. Освен това не е задоволително единствено да отидеш до урните. За дал своя вот се смята единствено този, който пусне бюлетина в урната.

Но тези, които не са дали своят вот, са длъжни в най-кратък период да дадат пояснение за несъответстващото си държание. Уважителна причина се смята единствено заболяване, доказано с публични медицински документи. Освен това австралиец може да откаже да гласоподава по религиозни аргументи. Но тези, които не са имали отпуск по болест, рискуват да получат санкция до 70 австралийски $ (55 щатски долара). Ако не платите санкцията, ще би трябвало да се обърнете към съда.

И, апропо, без кабини: гласуването в Австралия е намерено и вотът се организира пред всички.

Китай - градска тирания

Всички са равни, само че пролетариатът е по-равен. Въпреки че в Китай всеки гласоподавател има един глас, броят на жителите, показани от един народен представител, е друг в селските и градските региони. На изборите за китайски парламент селският народен представител съставлява пет пъти повече поданици от градския народен представител. Относително казано, един народен представител от хиляда селяни е изпратен в Народното събрание и пет от жителите.

Обръща се внимание и на националните малцинства – тези, чийто дял в популацията е под 15%. Представителството им в Народното събрание нараства спрямо елементарните гласоподаватели. Малките националности съставляват най-малко един народен представител в Народното събрание, даже в случай че процентът им в многомилионен Китай е много дребен.

Япония: белязване на бюлетините - може, акция вкъщи - не може

Самите избори в Япония се разграничават малко от тези в множеството западни страни, само че възбраните за предизборна акция може да ви изненадат. Факт е, че в " Страната на изгряващото слънце " на претендентите е неразрешено да пропагандират против своите съперници. По същия метод е неразрешено да се таргетират гласоподаватели, с цел да се пропагандира за един или различен претендент, тъй че японските политици нормално употребяват пропагандни рейсове и, несъмнено, срещи лице в лице с гласоподавателите по улиците и площадите, по време на които те се ръкуват с хиляди хора.

Личният политически избор обаче не вълнува доста японците. По традиция те гласоподават по съвет на родственици или от признателност. В резултат на това доста места в Народното събрание са " наследствени “ – гласоподавателите дават своя глас в продължение на доста години на еднакъв претендент, а при положение на неговата гибел или пенсиониране – на децата му или да вземем за пример на брачната половинка му.

В Япония няма строга възбрана за странични знаци върху бюлетините, защото гласоподавателят самичък вкарва имената на претендентите. През 2017 година двама гласоподаватели, и двамата на име Шигеру Аоки, подадоха молба до събранието на град Карацу в префектура Сага. В резултат на това управляващите бяха помолени да изяснят непосредствено в бюлетините за кого гласоподава гласоподавателят - да вземем за пример трябваше да се напише " Шигеру Аоки, който носи очила " или " Шигеру Аоки, на 43 години " - навръх документ.

По време на предизборната акция претендентите имаха компликации. Те бяха принудени да напишат възрастта си и други разпознавателни белези и знаци непосредствено върху плакатите - другояче не можеха да бъдат разпознати, тъй като имаха и доста сходни политически стратегии.

Уругвай – вътрешнопартийни войни и транссексуални сенатори

Избирателната система в латиноамериканската страна Уругвай е неповторима. Само тук всяка партия на изборите може да издигне не един, а няколко претендента за президент. Когато тече преброяването, изборната комисия първо преброява общия брой гласове за партиите – т.е. И по-късно всички гласове за нейните претенденти се броят за водещата партия и този, който заема първо място, става президент.

Парламентът в Уругвай се избира по-традиционно - Общото заседание е законодателният орган, състоящ се от Камарата на сенаторите и Камарата на представителите. Тридесет сенатори и деветдесет и девет депутати се избират за пет години посредством всеобщо изборно право. През 2017 година първата транссексуална жена, 34-годишната Мишел Суарес, беше определена в Камарата на сенаторите от комунистите.

Англия - върхът на странностите

Англия е страна с неповторими обичаи във всички области. В тях е обгърната и системата на волеизявление. И също по този начин с воал на загадка - за несъзнателно (и още повече умишлено) откриване на информация за това по какъв начин е дал своя вот различен гласоподавател, можете да получите санкция от пет хиляди лири стерлинги (около 7600 щатски долара). И даже едно несполучливо селфи, на фона на което някой различен е подложен с бюлетина в ръка, може да се смята за такова разобличаване. Много изборни секции имат табели " Не правете фотоси “ и фотографите дилетанти нормално са помолени да отстранен фотографията неотложно. Не можете също да обсъждате политически претенденти с никого по време на гласуването, даже в случай че това е вашата брачна половинка или майка.

Друга занимателна традиция е, че от 1935 година всички избори във Англия се организират в четвъртък, макар че няма законова индикация за деня на провеждането им.

Освен това Обединеното кралство е една от дребното страни, където хората с психологични разстройства могат да създадат акт на политическа воля. Според текста на закона психологично болните могат да гласоподават, в случай че са в положение на изясняване, а не в психиатрия. Но това не се отнася за всички разстройства: гласуването е неразрешено за " идиоти " (idiots).

Като цяло, колкото по-дълга е историята на изборното право в страната, толкоз по-необичайни обичаи получават предизборните акции.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР