В много части на света свободата е нещо, което се

...
В много части на света свободата е нещо, което се
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на свободата: Създаден в чест на падането на Берлинската стена

В доста елементи на света свободата е нещо, което се приема за даденост - свободата да избираме каквато вяра желаеме (или да не избираме никаква религия), свободата да сме по отношение на обичания човек (или да не сме), свободата да пътуваме... описът е дълъг.

За страдание, има доста, доста места по света, където тези свободи не са налични за множеството хора, които са принудени да живеят празен, малоценен живот, с цел да не ги вкарат в пандиза или даже нещо по-лошо.

Ако не знаете какво значи да се страхуваш да изразиш мнението си, тогава можете да се смятате за огромни късметлии, че живеете на място, където свободата е приоритет, както и главно човешко право. И както всички хубави неща, свободата би трябвало да се чества, а точно това е задачата на Световния ден на свободата.
Факти за Световния ден на свободата
За доста хора е полуда да си показват свят без независимост. Много хора са изпитали свободата през целия си живот. За доста хора обаче това не е по този начин и по тази причина е значимо да разберем и да потърсим способи да създадем промени.

Световният ден на свободата е основан в чест на рухването на Берлинската стена. Датата не е обвързвана толкоз със самата стена, а по-скоро с това, което тя символизира. Падането на тази стена беше краят на комунизма в Централна и Източна Европа.

В края на Втората международна война Германия е разграничена на две елементи. Имаше Западна Германия и Източна Германия. Съветският съюз контролираше Източна Германия. Френската, английската и американската войска окупираха елементи от Западна Германия. След Втората международна война Източна Германия е оповестена за независима страна.

Условията на живот в Западна и Източна Германия се различаваха доста, в случай че вземем поради изцяло другите стилове на ръководство. Икономическите условия процъфтяваха в Западна Германия, където тя беше капиталистическа. В комунистическа Източна Германия обаче се случи тъкмо противоположното. Много германци дезертираха в Западна Германия, с цел да се опитат да избягат от сложните и предизвикателни условия, които идваха с комунистическото управление.

В резултат на това сред 1949 и 1961 година Източна Германия е напусната от близо три милиона души, аСъветският съюз се оказва в доста обезверено състояние. Той заплашва да употребява нуклеарни оръжия, с цел да може да завладее Западна Германия.

През 1961 година бойци слагат бодлива тел и бетонни стълбове, с което основават физическа преграда сред Западен и Източен Берлин. Това се случва през нощта, а хората в Берлин се разсънват на сутринта и схващат, че няма да могат да отидат в другата част на града, даже в случай че имат семейство или работа от другата страна.

91-километровата стена имаше минни полета, наблюдателни кули, електрически огради и други детайли, конфигурирани изключително, с цел да се подсигурява, че никой не може да премине през нея.

Ограниченията за пътешестване от Източна Германия са доста понижени през 1989 година, когато на власт идва нов водач. На хората беше разрешено още веднъж да минават в Западен Берлин от Източен Берлин. В резултат на това хиляди хора се спуснаха към стената, когато схванаха, че през 1989 година границите не са затворени. Те започнаха да употребяват чукове и длета, с цел да отчупят стената, и тя се срути парче по парче.

Година по-късно, през 1990 година, Германия още веднъж става единна страна, като западната и източната ѝ част се сплотяват. Въпреки че въпросът в Германия наподобява решен, това не значи, че свободата не е застрашена.

Навсякъде по света има тирани, които се пробват да манипулират паричните браншове, заплашват с принуждение или се пробват да употребяват други форми на власт, с цел да придобият надзор над разнообразни области.

Ето за какво Световният ден на свободата е толкоз значим. Трябва да повишим осведомеността за другите проблеми, които към момента се случват по света, и да се борим за хората, които най-вече се нуждаят от това.
История на Световния ден на свободата
Световният ден на свободата е федерален празник, отдаден на рухването на Берлинската стена. Денят е отдаден на края на комунизма в Източна и Централна Европа и е разгласен през 2001 година от президента Джордж Буш-младши. Създаден е, с цел да се означи обединяването на околните, разграничени от Желязната завеса и другите идеологии, и в последна сметка служи за удостоверение, че решимостта на масите може да промени границите, да прекъсне неподходящите решения и да дефинира типа на управлението, което желаят, с цел да живеят в по-свободно и по-справедливо общество.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР