В Министерството на околната среда и водите беше получено уведомление

...
В Министерството на околната среда и водите беше получено уведомление
Коментари Харесай

Започва разчистването на отпадъците под моста на АМ „Струма“ край Дупница

В Министерството на околната среда и водите беше получено съобщение от „ Балканфарма-Дупница “ АД, че фармацевтичната компания стартира процеса по унищожаване на боклуци с код 15 0105 от общински парцел, който се намира под моста на автомагистрала „ Струма “. Натрупаните там боклуци се възпламениха на 13 август 2019 година и станаха причина за увреждане на пътната инфраструктура.

В тази връзка министърът на околната среда и водите Емил Димитров организира срещи и договаряния с управлението на фармацевтичната компания „ Тева “, притежател на „ Балканфарма “ АД, която е генератор на част от отпадъка, възлизащ на към 5600 м3. Фармацевтичните боклуци бяха оставени на нерегламентиран терен под автомагистралата от някогашен реализатор на действия по събиране и предпазване на боклуци, чието позволение за действия с боклуци беше отнето от Регионална инспекция за опазване на околната среда - София на 21.08.2020 година

„ Заедно с всички български държавни институции, виновни за тази активност, започваме самодейно отстраняването на боклуци под автомагистрала „ Струма “. „ Тева “ е най-големият шеф в град Дупница и района и за нас обезпечаването на чиста и безвредна среда за жителите е въпрос на корпоративна отговорност “, съобщи генералният управител на завода в Дупница Гади Мукомолов.

Съгласно уведомлението от компанията разчистването стартира през първата седмица на септември 2020 година Планираният период за приключването на активността е до 3 месеца, като той може да се промени според от изискванията на работа. Отпадъците ще се транспортират до площадка на „ Индустриални първични материали “ ООД, гр. Нови Искър “, където ще бъдат третирани и съхранявани до предаването им за неутрализиране и/или преработване от лицензирани компании. Дружеството „ Индустриални първични материали “ разполага с всички нормативно изискуеми документи за осъществяването на дейностите по премахването на отпадъците с код 15 0105.

Останалата част от отпадъците под Автомагистрала „ Струма “ се разчистват от Община Дупница, в осъществяване на наставление на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София. Почистени и предадени досега са общо 102.12 тона пластмасови боклуци. Работата, проведена от общината по транспортиране на отпадъците, продължава до цялостното разчистване на парцела под моста под прецизния надзор на Министерство на околната среда и водите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР