В Министерството на културата се провежда първата работна среща с

...
В Министерството на културата се провежда първата работна среща с
Коментари Харесай

Министерството на културата работи по създаване на проекта Център на изкуствата на остров Св. Св. Кирик и Юлита

В Министерството на културата се организира първата работна среща с Агенция " Франс Музеум “ за основаване на плана «Център на изкуствата на остров " Св. Св. Кирик и Юлита “ край Созопол, осведомиха от пресцентъра на Министерството на културата.

От българска страна в срещата вземат участие министър Найден Тодоров, доцент доктор Борис Данаилов, шеф на политическия кабинет на министъра; арх. Петър Петров, шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН); шефове на дирекции в Министерството на културата.

Участници в срещата от френска страна са: Н. Пр. Жоел Мейер, дипломат на Френската република в София; Пиер Колио, консултант по съдействието и културната активност, шеф на Френския институт в България; Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество; Ерве Барбаре, общоприет шеф на Агенция «Франс Музеум»; Юния Джорджи, шеф за специфичните планове, Агенция «Франс Музеум».

В началото на срещата министър Тодоров приветства Н. Пр. господин Мейер и изрече признателност на френските експерти от Агенцията " Франс музеум “ за декларираната от тях поддръжка и досегашната им активност в реализацията на плана Център на изкуствата на остров " Св. св. Кирик и Юлита “. Той напомни, че през декември предходната година бе подписана Декларация за желание сред държавното управление на Република България и държавното управление на Френската република по отношение на плана за основаване на център на изкуствата на остров " Св. св. Кирик и Юлита “ край гр. Созопол. «Една декларация обаче е просто политически документ, а през днешния ден за мен е същинското начало на, уповавам се, доста ползотворна взаимна работа.», уточни българският министър на културата. По думите му България е страна, в която археологията се усеща вкъщи си, само че имаме доста какво да научим от френската страна. Затова и ще бъде благополучен да види осъществен планът за международен център на изкуствата на остров " Св. св. Кирик и Юлита “. «Това бе една от най-важните задания и за моя предходник, проф. Минеков», сподели още министър Тодоров. Той посочи, че планът има освен културно, само че и икономическо и политическо значение. «Безсмислено е да разясня големия опит и експертиза

на «Франс Музеум», уповавам се, че дружно ще реализираме много», посочи министър Тодоров. «От 50 години насам в България честваме през днешния ден Деня на археолога и по този мотив приветствам всички археолози и музейни работници», означи в края на изявлението си министър Тодоров.

Френският дипломат поздрави министър Тодоров с назначението му и му пожела триумф. Той посочи, че от френска страна това е стратегически и политически план. Допълни, че това е началото на емблематично съдействие и би трябвало бъдат контрактувани методологията и стъпките, по които двете страни ще вървят.

Директорът на Агенция «Франс Музеум» Ерве Барбаре сподели, че в случай че няма политическа поддръжка, един подобен план не би могъл да е сполучлив. На второ място, съгласно него планът би трябвало да е двустранен, взаимен. Агенцията ще е доста потребна при реализирането на толкоз комплицирана разработка като Центъра за изкуствата в Созопол.

Министър Тодоров още един път благодари за визитата на посланика и специалистите през днешния ден и означи, че това наличие е знак за бъдещия триумф на плана.

Доц. доктор Борис Данаилов приказва за тактиката на плана и за това, че има едно ядро, към което той ще бъде построен. «Стремим се към създаване на полифункционален център», сподели той. Отбеляза, че Созопол е културен и туристичерски център, само че в това време там работи и Центърът за подводна археология. «Затова и не приказваме за построяването единствено на музей, става дума за по-сложен план. Подобни структири са тежки и изискват субсидиране, би трябвало да се посочи и правната рамка. Музеят се прави завинаги», безапелационен бе той.

Ерве Барбаре сподели, че от българска страна ще би трябвало да се работи доста. Той подчертава върху потребността от обща съгласуваност. «Колкото повече български специалисти вземат участие в плана, толкоз по-добре», означи шефът на «Франс Музеум».

На днешната среща ще бъдат разисквани два документа – единият предлага стратегическа визия за Центъра и стадиите на неговото основаване, а другият - план на контракт за реализирането на предпроектното изследване.

Центърът на изкуствата на о. «Св. св. Кирик и Юлита» ще предлага модерна визия за бъдещето на изкуствата и културното завещание, като ще бъде по едно и също време място за срещи и лаборатория за развиване, за основаване, за показване, за творчество, за шерване на опит, за присъединяване и за образование. Центърът ще употребява огромния капацитет на острова за развиване на съвременен културен туризъм, съчетаващ в себе си богатото археологическо завещание с модерното показване посредством потреблението интерактивни технологии, както и сбирки и творби на другите изкуства. Имайки поради основното

място на острова в Черно море, обектът има опция да се трансформира в привлекателен център за гости от целия свят.

Подобна интегрирана идея няма друго пространство в нашата страна. Доколкото познаваме обстановката и в страните от Югоизточна Европа, сходни центрове са рядко срещани и то не в сходен интегритет.

Агенцията " Франс Музеум “ е основана през 2007 година с междуправителствено съглашение сред Франция и Обединените арабски емирства (ОАЕ), за основаването на филиал на музея " Лувър “ в Абу Даби. Това е първата организация за културен инженеринг, работила по построяването на първия повсеместен музей на 21 век в арабския свят. Работеща като консултантска организация и реализираща планове за културно инженерство Агенцията " Франс Музеум “ поддържа музеите и обектите на културно завещание в тяхната акомодация към съвремието, помагайки им със своето " ноу хау “ и експертиза на най-високо научно и практическо равнище.

Агенцията гледа на музеите като на " екосистеми “, проведени към творби на изкуството, способни да свързват между тях аудитория, просвета и територия. Основна задача на основателите на Агенцията е вдъхването на живот на " културните екосистеми “, с помощта на което те да могат да дават отговор на провокациите на времето, в което живеем.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР