В миналото обикновено мюсюлманските поклонници са ходили пеша до свещения

...
В миналото обикновено мюсюлманските поклонници са ходили пеша до свещения
Коментари Харесай

Влакът стрела, който прекосява пустинята на Саудитска Арабия и се движи с 300 км/ч

В предишното нормално мюсюлманските поклонници са ходили пешком до свещения град Мека. Сега обаче могат да се придвижат с високоскоростен трен. Влаковете пътуват през горещите пустини на Саудитска Арабия, достигайки скорости до 300 км/ч.

Влаковете са измежду 10-те най-бързи в света. Те обаче са единствено началото на бъдещата железопътна мрежа в кралството, в която страната влага милиарди за инфраструктура за стимулиране на туризма, пипе CNN.

Въпреки че единствено мюсюлмани могат да посещават Мека, всички пасажери могат да се насладят на тези нови високоскоростни влакове по жп линията Haramain, която е дълга 450 км и се простира по продължение на част от саудитското крайбрежие на Червено море

Икономичен билет сред Джеда Ал-Сюлейманях и Икономическия град на крал Абдула ( KAEC) коства към 15,30 $, до момента в който място в бизнес класа е към $26. Покупката става посредством приложение, което приема Apple Pay и други варианти за цифров портфейл. Могат да се изберат и места във влака.

Бизнес класата предлага повече преимущества. Дори при малко пътешестване като това от Джеда до KAEC, на пасажерите в бизнес класа се сервира храна - хумус, пита самун, мъфин с шоколадови късчета, кроасан и избор сред ябълков сок и вода. Има и дребни тв приемници на облегалките на седалките.

В икономична класа седалките са в настройка две по две. Половината от тях са обърнати напред и половината в противоположна посока на придвижването. При бизнес класата седалките са подредени с две от едната страна на пътеката и единични седалки от другата.

Любопитен факт е, че от 2023 година към този момент има и дами машинисти по линията. През януари 2023 година първият випуск от 32 дами приключи едногодишна стратегия за образование в Saudi Railway Polytechnic, с лицензи за ръководство на високоскоростни влакове по мрежата Haramain., написа money.bg. През 2018 година, когато жп беше открита, дамите в кралството преди малко бяха почнали да имат право да изкарват книжки за шофиране на коли.

Изглежда, че линията Haramain е единствено началото на жп развиването в Саудитска Арабия. През януари 2022 година министърът на вложенията на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих разгласи проекти за създаване на 8000 километра железопътна линия в цялата страна.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР