В мездренското село Типченица отбелязаха по атрактивен начин Трифон Зарезан.

...
В мездренското село Типченица отбелязаха по атрактивен начин Трифон Зарезан.
Коментари Харесай

Кметът на Мездра заряза лозите в Типченица заедно с бог Дионис и мома Врачанска

В мездренското село Типченица означиха по атрактивен метод Трифон Зарезан. Тържеството се организира на лозовите масиви на „ Скай клуб “. Отец Васил Николов отслужи водосвет за здраве и благодат.
Цветан Костов ни върна епохи обратно във времето, превъплъщавайки се в ролята на Бог Дионис, който описа историята на лозараството в село Типченица. За своя театрална партньорка той бе избрал Мома Врачанска - знак на Врачанския мискет, вид, който доминира в типченските масиви и слави селото с прелестното едноименно вино. В ролята се въплъти Рени Маринова.
Самодейци от локалното национално читалище „ Съзнание-1899” показаха ритуала по зарязване лозите. Свети Трифон беше посрещнат от стопаните на лозето, които в ранни зори бяха приготвили богата софра, ритуален самун, пълнена с ориз и булгур кокошка, бъклица с вино. Той заряза лозята от три главини по три пръчки, посипа ги с пепел от бъдника и ги поля с вода от Йордановден, благославяйки за богата годишна продукция и качествено вино.
Кметът на община Мездра инж. Генади Събков, кметът на Типченица Георги Георгиев и притежателят на винарна „ Типченица “ Велин Джиджев също хванаха ножиците и демонстрираха познания и умения. Накрая експертната ръка на основния агроном на компанията Георги Николов приключи ритуала. Присъстващите единомислещо го избраха за „ Цар на лозята “.
Поздрав към лозарите, винарите и всички посетители насочиха самодейците от Женски национален хор „ Типченски майки”, с живописен началник Любомир Гешковски.
След тържеството бе направена дегустация във винарна „ Типченица “, където присъстващите пробваха обичайните бели виновност Шардоне, Димят, Врачански мискет, Ризлинг и алените – Каберне и Рубин.
Фирмата отглежда 300 дка лозя, множеството от които са бели сортове - Шардоне и най-известният в района Врачански мискет. Те са почти 70% от засадените площи, останалите 30% си разделят прелестният български вид Рубин и Каберне Совиньон, който е извънредно подобаващ за развъждане в местността. Масивите са в екологично чист полупланински регион. Гроздето има документ за биологично произвеждане. През 2018 година Бе построена нова, съвременна винарна с индустриален потенциал до 100 000 литра.
Тържеството се придвижи в локалния ресторант, където измежду музика и танци бяха определени майсторите на най-хубавото домашно бяло и алено вино. Експертно жури отличи Николай Павлов и кмета на селото Георги Георгиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР