В местността Медни рид край Созопол за пръв път учените

...
В местността Медни рид край Созопол за пръв път учените
Коментари Харесай

След спешни разкопки - нова находка на археолози край Созопол

В местността " Медни хълм " край Созопол за пръв път учените откриват керамични пещи, ситуирани до самата рудна жилка. Разкопките се правят под управлението на Петър Лещаков и Красимир Ников в границите на българо-немски проучвателен план, заяви Българска национална телевизия.

За пръв път добре проучените рудници към Созопол разкриват серия от пещи, ситуирани на непосредствения бряг на открития рудник. Разкопките са стартирани незабавно след края на археологическия сезон поради нарушение на терена от камиони с дърва, разясни шефът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

Находката датира от втората половина на 6 век прочие Хр., малко откакто е основана Аполония, и демонстрира високо развита и профилирана организация на процеса по рандеман и обработка на рудата в рамките на самия рудник, споделя още археологът.

" Една находка от извънредно значение за българската археология и може би едно от сериозните археологически събития през годината ", разяснява Недев.

Металът се извлича на място, тук се прави цялата първична обработка, а по-късно суровината отива непосредствено в комерсиалния център Аполония и се пласира на съвсем всички средиземноморски пазари. За първи път на разкопки отвън Аполония се откриват металургични пещи с материали, които разрешават ясното им датиране.

" Това са хиоски, самоски амфори, дребни съдове, които са употребявани от античните рудари и дават един доста прекрасен последователен репер ", сподели още Недев.

Пещите са ситуирани стъпаловидно, на групи, близо една до друга, за реализиране на по-висока температура. Ясно се вижда главният каменен дирек, следи от обмазката, остатъци от малахит и азурит, както и остатъци от метал по вътрешната част от кожуха на оборудването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР