В месеца за превенция на рака на гърдата се задълбочаваме

...
В месеца за превенция на рака на гърдата се задълбочаваме
Коментари Харесай

Рак на гърдата: Симптоми, превенция и лечение

В месеца за предварителна защита на рака на гърдата се задълбочаваме още повече в тематиката, обръщайки се към експерт. Д-р Иван Крумов е доктор експерт в поделение по Оперативна Гинекология в МБАЛ Вита. Той приключва медицина през 2010 година в Meдицински Университет- гр. София. През 2013г. печели конкурс и стартира образование като доктор специализант по Акушерство и Гинекология в МБАЛ Токуда Болница София с теоретичен началник доктор Илия Карагьозов. През интервала юли 2017 година до януари 2018 година работи като доктор ординатор в Отделение по Обща и Онкологична Гинекология, Тазова Хирургия и Акушерство в МБАЛ Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда София. През декември 2017 година придобива компетентност по Акушерство и Гинекология.

Професионалните ползи на Иван Крумов са в региона на доброкачествени и злокачествени болести в гинекологията, профилактика и деструктивно лекуване на преканцерозите на маточната шийка, минимално инвазивната хирургия в гинекологията.

Има ли предварителна защита ?

Превенцията на рака на гърдата, както и на други карциноми са скринингите. При пациентки под 40 години е целесъобразно провеждането на ехография веднъж годишно, в случай че пациентката няма недоволства. При тези над 40 години скрининговото проучване е мамография. Тя се прави всеки две години, когато приказваме за такива без недоволства и генетична обремененост. При обременени такива, мамографията следва да е всяка година. Това са главните положения за скрининг. Има и други схеми, само че те са съответно за пациентки с разновидности или висок кумулативен риск от развиване на рак на гърдата – като се прибавя МРТ (магнитно-резонансна томография) на всеки 2-3 години с изключение на мамографията; може и всяка година единствено МРТ).

Какви са главните рискови фактори за възникването му?

Рисковите фактори за развиване на карцином на гърдата могат да се разделят на такива, върху които не може да се окаже въздействие, като пол, раса и приемственост, и такива, върху които човек може да влияе, с цел да понижи своя риск от развиване на рак на гърдата.

Рисковите фактори биха могли и да се разделят главно в две групи:

Непроменими, най- постоянно вродени (възраст, пол, раса, генетичен профил, фамилна обремененост, пораждане на доброкачествени разраствания на млечната жлеза и др

Външни, условни фактори. Тук се включват метод на хранене, показател на телесна маса, тютюнопушене, банкет на алкохол, късна първа бременност, дълъг банкет на хормонални препарати.

Има ли наклонност все по-млади дами да се разболяват от рак на гърдата?

Тревожна наклонност е, че в последните години се трансформира възрастовата граница на заболяването. Установява се подмладяване на рака. В предишното се е установявал при дами към и над 60, които са в менопауза и имат хормонален дисбаланс. В последните години се открива подмладяване на заболяването с към 20 години, като се диагностицира при дами във фертилна възраст с естествен хормонален статус.

Наследствеността е фактор?!

Ракът на гърдата е измежду най- постоянно срещаните злокачествени болести с пожизнен риск от 12.9%. В последните години се създават разнообразни принадлежности за оценка на риска от развиване на карцином на гърдата., въз основата на които се оферират и разнообразни лечебни тактики. Около 5-10 % от случаите са наследствена форма, за които е присъща и по- ранна изява. Най- честият синдром, включващ карцином на гърдата, е унаследен карцином на гърда и яйчник, които се предизвикват от разновидности на гените BRCA1/BRCA1. Около 60- 80% от случаите на унаследен рак на гърдата се дължат на разновидности в тези гени.

Как се прави самопреглед на гърдите?

Прави се в първите чисти дни след менструация и преди овулация. Поставяте лявата си ръка на тила. С кръгови придвижвания в посока от мишница към център на гърдата с опипва цялата гърда. Препоръчва се ръцете да са насапунисани.

Друг метод е заставайки пред огледалото да поставите ръцете си до тялото и оглеждате гърдите си за промени, повтаряте огледа и с вдигнати нагоре ръце.

В легнало състояние поставяте възглавницата под рамото и вдигате съответната ръка зад тила. Използвайки другата си ръка, с дребни кръгови придвижвания разтрийте гърдата на сгънатата си ръка. Проверете цялата област на гърдата и подмишницата си.

За какви признаци да внимаваме?

Подуване на гърдата – цялата или част от нея, смяна в цвета на кожата, болежка в гърдата или зърното, хлътване на зърното, задебеляване/зачервяване на кожата, приключване на секрет от зърното, напипване на бучка в гърдата, напипване на бучка в мишницата

Рискови фактори, признаци, диагностика при мъже?

Под 1% от рака на гърдата и също толкоз от всички карциноми, открити при мъжа. Около 1/3 се открива > 70-годишна възраст. Симптомите са сходни на тези при дамите – опипване на бучка; болезненост; оток и/или зачервяване на кожата; инфилтрация на зърното; кървене; приключване на секрет от зърното; разранявания. Опипване на повишен лимфни възли в мишницата. Диагностичните способи са същите както при дамите – мамография на първо място; ехография и МРТ. Рисковите фактори са сходни на тези при дамите.

Основни типове рак на гърдата?

Туморите на млечната жлеза се разделят на неинвазивни и инвазивни.

Неинвазивният карцином (Ca in situ) се намира към момента на мястото си на пораждане. Раковите кафези не са разрушили базалната мембрана и не са засегнали още близките тъкани. Туморът още не е метастазирал. Основните са неинвазивен карцином – дуктален или лобуларен.

От друга страна при инвазивните карциноми на гърдата туморните кафези унищожават базалната мембрана под епителните кафези и инфилтрират близките тъкани, представлявайки към този момент същинското раково образувание.

Какви медицински проучвания се вършат за определяне рак на гърдата?

След провеждането на мамография/ехография/МРТ се пристъпва към дебелоиглена биопсия (кор биопсия) за доказване на групировката – дали е злокачествена или не. В огромен % от случаите с карцином на млечната жлеза, туморните кафези съдържат по- огромно количество хормонални рецептори, посредством тях се одобряват сигнали за разделяне и разпространяване. При злокачественост се изследва рецепторния статус от взетия материал – най-малко ER (естроген), PR (прогестерон), HER2 (човешки епидермален рецептор за растежен фактор), Ki-67 (пролиферативен индекс). Тази информация е извънредно значима в определянето на типа и схемата на лекуване.

Какво съставлява лекуването?

Въз основа на типа на рак на гърдата, неговия етап и диференциация, размер и дали раковите кафези са чувствителни към хормони, лекуващият доктор избира типа терапия и схемата ѝ. Важно събитие е и общото здравословно положение на пациента и неговите настройки.

Основните начини за лекуване на рака на гърдата са: оперативни;

лъчелечение; химиотерапия; хормонална терапия; таргетна терапия; имунотерапия. Много значим е мултидисциплинарният метод, включващ – онколог, хирург/гинеколог, лъчетерапевт, патолог, изразителен диагностик.

Прогноза за преживяемост?

Ефективността при лекуването на карцином на млечната жлеза в България през последните години е неведнъж по- висока. Отчита се близо 80% увеличена 10-годишна преживяемост на пациентите с диагноза рак на гърдата. Всичко това идва с множеството медицински изследвания, одобряване на нови лечения и технологии при лекуване на болестта.

Съвети към Вашите пациентки?

Обяснявам на пациентките си, че първите признаци при появяването на рак на гърдата най- постоянно остават неразпознати. Поради тази причина е значимо дамите да извършват рекомендациите за скрининг на заболяването- обзор при акушер- гинеколог с профил Мамология или експерт Образна Диагностика; да се съветват по отношение на банкет на контрацептиви, при анамнеза за фамилна обремененост или проекти за корекции на бюст.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР