В меморандума с Джемкорп (Gemcorp) има много нарушения, обяви министърът

...
В меморандума с Джемкорп (Gemcorp) има много нарушения, обяви министърът
Коментари Харесай

Енергийният министър: Договореностите с Джемкорп още са в сила, възможни са финансови претенции

" В меморандума с " Джемкорп " (Gemcorp) " има доста нарушавания ", разгласи министърът на енергетиката Росен Христов, който направи оглед на Водноелектрическа централа " Цанков камък ", където през седмицата бе завършен комплициран ремонт поради повреда, която спря централата ". Коментарът на енергийния министър беше изработен, откакто от ГЕРБ през днешния ден оповестиха, че ще сезират ДАНС и Министерство на вътрешните работи по случая с " Джемкорп ". Меморандум с този фонд беше подписан през март за вложения в размер на към един милиард $ в енергетиката, само че съмнителни детайлности, свързани със собствеността " Джемкорп " провокираха искане за прекратяването му. Меморандумът е подписан без координиране сред ведомствата, сподели министър Росен Христов, представен от.

" Такива меморандуми и контракти минават през координиране в множеството министерства, в това число външно, финанси, след което биват одобрявани на Министерски съвет, като Министерският съвет взема решение да упълномощи министъра на енергетиката да завърши договарянията и да подпише подобен меморандум. В този случай тази процедура изцяло не е спазена, даже юристите на Министерството на енергетиката – юридическият отдел, са научили за меморандума от медиите ".

Договореностите с " Джемкорп " към момента са в действие, добави министърът:  " Тъй като това, което някогашният министър е направил, е да изпрати едно писмо с искане за двустранно съглашение и преустановяване съгласно един от членовете на контракта, вместо да го приключи едностранно с едномесечното предупреждение, което е планувана процедура по различен член. Де факто, като няма отговор от ответната страна и подписано съглашение за взаимно преустановяване, този меморандум де факто към момента е в действие. Ние го прекратихме естествено едностранно, само че до момента в който не изтече този едномесечен период, който е очакван в този член, в действителност меморандумът ще бъде в действие и ние няма какво повече да създадем ", разяснява Росен Христов. От " Джемкорп " могат да предявят финансови искания към страната, предизвести министърът. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР