В международния научен журнал "Общество на микробиологията" е публикувано постижение

...
В международния научен журнал "Общество на микробиологията" е публикувано постижение
Коментари Харесай

Български учени изолираха нов вид бактерия при животните

В интернационалния теоретичен вестник "Общество на микробиологията " е оповестено достижение на български учени, участници в екип, проучвал нови типове на бактериите, които са от един жанр с причинителя на чумата при хората и псевдотуберколозата при хората и при животните. В резултат на проучванията у нас е изолиран нов бактериален тип от семейство Ентеробактерии /Enterobacteriaceae/, жанр Йерсиния /Yersinia/, наименуван Yersinia thracica /Йерсиния Тракика/, сподели за Българска телеграфна агенция чл.кор. Христо Найденски, д.в.м.н. от Институт по микробиология "Стефан Ангелов " - Българска академия на науките. С реализацията на плана от известните до в този момент 19 типа такива бактерии са препоръчани нови шест.

От Йерсиния Тракика са изолирани 4 варианта - от птици, риби, дива свиня и от фецес на свиня от плантация. Наличието на тези микроорганизми в разнообразни класове животни потвърждава връзката с околния свят и популацията на обособените типове животни, изясни Найденски. То е обвързвано и с миграцията на птиците по Виа Понтика.

С реализацията на това проучване единствено заостряме вниманието, добави Найденски. По думите му към момента не са правени проучвания за патогенността на тези новооткрити варианти при индивида и животните, само че фактът, че се срещат в разнообразни екосистеми, не трябва никога да се подценява. Предстои да бъдат направени спомагателни проучвания, с цел да се види до каква степен микоорганизмите са рискови за индивида и дали животните са от една страна преносители, а от друга - имат гени за антимикробна устойчивост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР