В медийния поток мина информацията, че днес беше приет много

...
В медийния поток мина информацията, че днес беше приет много
Коментари Харесай

Подготовката ни за еврозоната върви по план, бюджетният дефицит за 2023 г. - по-нисък от планирания

В медийния поток мина информацията, че през днешния ден беше признат доста значим законопроект за Българската национална банка, който ще бъде импортиран в Народното събрание в първите дни на 2024 година, с цел да се приготвяме за една от другите ни съществени цели: подготовката за еврото. Предварителната информация, която ни даде министърът на финансите, е, че осъществяването на бюджета за тази година върви според най-хубавите ни упования. Нямаме проблеми във връзка с подготовката за еврозоната. Постепенно прекосяваме от днешните към утрешните задания. Това сподели министър председателят акад., който взе присъединяване в среща по покана на ръководителя на външната комисия в Народното събрание и водач на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Предварителното осъществяване на бюджета за тази година демонстрира, че дефицитът ще бъде по-нисък от плануваното - 2,5, а не 3%. Ще ни останат и 1 милиард, които можем да използваме, с цел да си помогнем за следващата година за общинските планове. Ще подсигуряваме, че всички задатъци ще бъдат платени. Това опровергава всички черни сюжети, които се чуха за това, че страната ще банкрутира. Това от позиция на еврозоната, ни дава цялостно право да кажем, че този аршин е затрупан за тази година. Бюджетът следващата година също е плануван в границите на критериите. Единственото, което остава, е критерият за инфлацията. До огромна степен инфлацията е импорт в България, тя е по линия на храни и енергоизточници. Цените започнаха да падат. Очакваме в границите на юни, юли следващата година, когато излезе отчетът, да сме покрили и този оставащ аршин по този начин, че умерено да можем да влезем в еврозоната ", добави министърът на финансите. 

По тематиката Шенген, той разяснява: " Това, че вратата беше затворена години, а в този момент се отвори, е доста добра вест. Пълният резултат за българската стопанска система, несъмнено, няма да бъде реализиран до момента в който не се отворят и сухопътните граници. За австрийските ни сътрудници би трябвало да е ясно, че България ще преследва тази цел извънредно настойчиво " акцентира Василев. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР