В МБАЛ-Исперих има затруднения при снабдяването с антикоагуланта Фраксипарин и

...
В МБАЛ-Исперих има затруднения при снабдяването с антикоагуланта Фраксипарин и
Коментари Харесай

Сербезова: В МБАЛ-Исперих има недостиг на медикаменти за лечение на COVID

В МБАЛ-Исперих има усложнения при снабдяването с антикоагуланта Фраксипарин и кортикостероидите Метилпреднизолон и Пулмикорт. Това излиза наяве от отговора на министър Сербезова на въпрос на депутата от Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов по отношение на натовареността на болничните заведения на територията на област Разград, осигуреност с лекарства и консумативи да се посрещне предстоящата COVID-19 вълна.

В отговора на въпроса обаче министърът не дава повече информация за изчезналите лекарства, както и за опциите за набирането им.

Припомняме, че Фраксипарин и Пулмикорт липсват в аптечната мрежа от месеци, поради което са добавени и в забранителния лист на ИАЛ за експорт. Миналата седмица от Министерството на здравеопазването оповестиха, че се чака доставка на 18 000 опаковки Пулмикорт през януари, 14 000 през февруари и 14 000 през март. От Министерство на здравеопазването оповестиха през вчерашния ден за bTV, че доставките на Фраксипарин са възобновени към 20 януари, а до края на месеца се чакат 60 000 опаковки.

В отговора съм към депутата от Движение за права и свободи министърът акцентира, че към лечебните заведения в област Разград регулярно се разпределят количества от Remdesivir, както и моноклоналните антитела Caserivimab Imdevimab и Regkirona, като се взима под внимание и наличната в осведомителната система COVID-19 информация за броя приети в болница пациенти с COVID-19.

Средната приложимост на леглата към 17.01.2022 година в МБАЛ-Разград пък е 29,5 %, в МБАЛ-Кубрат - 39 %, а в МБАЛ-Исперих - 2,7%. Заетостта на COVID-леглата в трите лечебни заведения е надлежно 42,1 %, 53,2 % и 30 %.

В отговор на въпроса има ли планувани средства за стимулиране на медицинските чиновници на първа линия, министърът декларира, че по изискана и предоставена от РЗИ - Разград информация все още и в трите лечебни заведения на територията на област Разград тези средства са налични.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР