В малките населени места много малък брой гласове на новорегистрирани

...
В малките населени места много малък брой гласове на новорегистрирани
Коментари Харесай

Новорегистрираните избиратели могат да повлияят на резултата в малките населени места

" В дребните обитаеми места доста дребен брой гласове на новорегистрирани гласоподаватели могат да окажат влияние върху крайния избирателен резултат. Това е повода да сме очевидци на сходен феномен ", сподели пред политологът Ваня Нушева в коментар за многото нови адресни регистрации преди локалния избор.

По думите й това е феномен, който на локалните избори се следи към този момент няколко пъти.

Тя даде позитивна оценка на това, че такава инспекция е осъществена освен от неправителствени организации, само че и от районното министерство. Според нея тя дава съображение за дейности от страна на институциите.

" Опасявам се обаче, че дейности, осъществени безусловно 3 дни преди изборите, няма по какъв начин да доведат до анулация на регистрациите ", уточни Нушева. Според нея направеното от министъра е трябвало да се случи много по-рано, с цел да може изборните описи да бъдат изчистени съответно.

Имаме условия в Закона за гражданската регистрация, които всички са длъжни да съблюдават, подсети политологът.

Взаимният надзор е значим инструмент за това да няма злоупотреби, акцентира Ваня Нушева. Според нея публичността е инструмент, който може да служи като предпазен механизъм на сходни злоупотреби.

" Ако бъдат открити нарушавания на закона, евентуално съществува процедура, която в един бърз порядък да наложи смяна в адресните регистрации. Нека да сложим този въпрос към институциите – по какъв метод могат да поправят сходни нарушавания във връзка със съставянето на финалния вид на изборните описи ", разяснява тя.

Според нея спазването на закона е ключът.

В момента в 8 от 9-те общини на Кюстендилска област вървят инспекции за адреси, на които са регистрирани повече от 6 души, които имат право да гласоподават, т.е. така наречен избирателен туризъм, както и за записаните с двойно поданство, каквито в целия район са над 15 хиляди Първите тествани общини бяха Рила и Кочериново. Днес комисиите са в Дупница, Сапарева баня, Бобов дол. Трекляно и Невестино, обявявани неведнъж като най-активни и даже първенци по избирателен туризъм в страната, са оставени за най-сетне.

Местните управи нямат кой знае какви терзания от подхванатите инспекции, само че са недоволни от това, че такава акция се прави и ги занимават с това напълно преди локалния избор, когато има редица други проблеми и неща за извършване.

Такива инспекции в района към този момент са правени, означи регионалният шеф инж. Александър Пандурски. По думите му всичко това е в ръцете на кметовете.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР