В Македония има институционална държавна идеология на антибългарска омраза и

...
В Македония има институционална държавна идеология на антибългарска омраза и
Коментари Харесай

Македонски професор: Институционалната югославска омраза у нас към България вреди на РС Македония

В Македония има институционална държавна идеология на антибългарска ненавист и дефицит на институционална памет. В момента главните причини против смяната на преамбюла на македонската конституция са следните: Македония ще се побългари, Македония ще си изгуби литературния език, на Македония ще ѝ се случи неизвестно какво, само че никой не споделя по какъв начин ще се случи това – да вземем за пример някой в Охрид или в Кичево внезапно да стартира да приказва на литературен български език. Първо, това не може да се случи, защото тези хора в действителност не могат да приказват книжовния език. Това се прави, тъй като в противоположен случай ще падне един огромен мит и това ще откри отражение върху усещанията на жителите, започвайки от правната просвета и завършвайки с книжовността.

Това сподели в изявление за БГНЕС проф. Георги Трендафилов, изпълнителен шеф на Национален проучвателен център " Св. Климент Охридски " - Скопие.

" Ние към момента имаме погрешно преведени термини, персонални имена. Заличаваме цели пасажи от книгите в опит да потвърдим нашата митология, одобрена в интервала 1956-1967 година Македонците не схващат, че с такава политика унищожават сами себе си. В Македония има институционална държавна идеология на антибългарска ненавист и дефицит на институционална памет. Къде са корените на борбата сред България и Македония е „ въпрос за един милион $ ”, на който ние в Македония не сме намерили отговора 30 години, а евентуално също и в България ”, счита Трендафилов.

Това неприятелско отношение е зародило и подтиквано след края на Втората международна война, когато балканската федерация е оповестена за мъртва и когато някогашна социалистическа Югославия и социалистическа България поемат по разнообразни пътища към своето по-добро бъдеще. Македония се намира в парадоксална обстановка. Митът за югославската историография беше отчасти разрушен в самостоятелна Македония. Съществуваше другата публична страна, която конвулсивно се държеше за своята истина, както преди този момент и за политическото оцеляване на някогашна Югославия, напомни известният македонски академик и разясни: Беше невероятно да се каже аргументирано, за какво Македония не би трябвало да бъде самостоятелна демократична страна, която да се развива по собствен личен път. Тези хора до последно се държаха за съществуването на Югославия и от 2002-2003 година и изключително от 2006 година, когато ръководи първото държавно управление на Никола Груевски, от закоравели югославяни станаха доста гръмогласни македонци. Бившият основен редактор на вестник „ Нова Македония ” /официоз в РСМ основан през 1945г., бел.ред./ Панде Колемишевски имаше цели словоизлияния против независимостта на Македония - по какъв начин това не може да се случи, не може да бъде сама. Сега се употребява същият речник.

" Спомням си от 2006 до 2012 година цяла поредност от занимателни излъчвания, където от 22 ч. до среднощ хора без обучение приказват за геостратегически ползи, за позицията на Македония, за стопанска система, за история, за минало и бъдеще. Те се занимаваха с някакви евтини тайни теории и в един миг стигнаха толкоз надалеч, че в един миг оповестиха, че Земята в действителност не е кръгла, а плоска, ” акцентира Трендафилов.

Югославия може да не съществува, само че съществува митът за югославянството, съобщи Трендафилов в отговор на въпроса къде сме сега, когато Югославия към този момент е няма. Бивш член на смесената историческа комисия е доста деен, когато приказва за гражданската война в Гърция – какво им се е случило на македонците, за изтезанията и убийствата на дами и деца, за бомби с напалм, за монархофашисти и така нататък За страдание, той не приказва от свое име, а показва избрана идеология. Но същият този историк, както и другите преди него, не споделя и дума, че някогашна СФРЮ подписа контракт за военно съдействие точно с тези монархофашисти, против които се бореха частите на славомакедонския Народен освободителен фронт. Няма разбор, за какво Белград е подписал подобен контракт с Атина, откакто СФРЮ е социалистическа страна, и по какъв начин тези довчерашни монархофашисти, които бяха зверове, внезапно станаха сътрудници на интернационалната политическа сцена, с които да се договаря и да се подписват двустранни и тристранни контракти, попита известният академик.

В Македония не се знае и не се приказва, че сега в София живеят македонци, които се намират на управителни позиции в региона на IT технологиите, в рекламния бизнес, в медиите, в опазването на здравето. И в случай че това би трябвало да се разгласи обществено, тогава въпросът за националната горделивост придобива доста по-различни измерения. В Македония към този момент няма политическа идеология. Опортюнизмът в страната я докара до положението, в което тя се намира сега, заключи Георги Трендафилов. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР