В литературата за миналите цивилизации често се споменават загубени градове.

...
В литературата за миналите цивилизации често се споменават загубени градове.
Коментари Харесай

Изчезналата Атлантида на пясъците

В литературата за предишните цивилизации постоянно се загатват изгубени градове. Най-известният от тях е именитата Атлантида, погълната от морето и изгубена вечно.

Но историята за Атлантида не е неповторима – други култури имат сходни митове за градове, изчезнали под водата, под пясъците на пустините или заровени под пълен пласт растителност.

Повечето от тези именити градове в никакъв случай не били открити, само че благодарение на нови технологии някои от тях са открити, а други чакат своя час.

Ирам: Атлантида на пясъците

Арабия също има легенда за изгубена цивилизация, по този начин наречената Атлантида на пясъците – изгубен град, за който се загатва в Корана. Той също е прочут като Ирам.

В Корана се споделя, че Ирам е декориран с високи здания и е обитаем с хора, известни като Ад. Тъй като те се отвърнали от Аллах и станали безнарвствени, оракул Худ бил изпратен, с цел да ги призове да се върнат към поклонение пред Аллах. Но народът на Ирам не вслушал в думите на Худ. В резултат хората били застигнати от наказване – пясъчна стихия била изпратена в града, тя траяла седем нощи и осем дни. След това Ирам липсващ в пясъците, като че ли в никакъв случай не е съществувал.

От една страна, историята на Ирам приказва, че хората трябвало да се прекланят пред Аллах, а не да се държат високомерно. От друга страна, може да има известна истина в тази история и мнозина считат, че подобен град в миналото в действителност е съществувал.

 Скица на античния град Ирам. Скица на античния град Ирам.

В началото на 90-те години екип археолози отпред с Николас Клап, археолог фен и режисьор, оповестил, че е разкрил изгубеният град Убар, който бил разпознат като Ирам.

Това било реализирано благодарение на отдалечено сондиране от спътници на НАСА, данните от програмата Landsat и фотоси, направени благодарение на галактическата совалка „ Чалънджър “.

Тези запаси разрешили на археолозите да възстановят старите търговски направления и точките, в които те се събират. Една от тези точки бил известният бунар в Шиср, провинция Дофар в Оман.

По време на разкопките там разкрили огромна осмоъгълна цитадела с високи стени и кули. За страдание огромна част от крепостта била разрушена при проваляне в карстова дупка.

И по този начин допустимо ли е град Убар да е еднакъв на Ирам? Възможно е и да е по този начин. И въпреки всичко още една догадка допуска, че Убар не е митичният град, а Omanum Emporium, маркиран на картата на Арабия, формирана от Птолемей във II в. от н.е.

Стари камилски следи сочат, че в Убар е имало търговия, най-вероятно с тамян. В древността Арабия била добре известна с производството на тамян – скъп и значим естествен запас, употребен за религиозни церемонии. По подобен метод градът се е образувал на кръстовището на маршрутите на керваните.

Остава неразбираемо съществувал ли е в реалност Ирам, или Убар и Ирам са един и същи град. Възможно е историята за Ирам да е била въодушевена от град Убар. Търговци и пътешественици, преминаващи около руините на Убар, са били озадачени от това, което се е случило с този град.

С времето се появили разкази за раса хора, които провокирали Аллах и били осъдени за греховете. Така че допустимо е Убар да не е именитият град, споменаван в Корана, и същинският Ирам, заровен под пясъците, към момента да чака да бъде открит.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР